Het liefst kook je met verse kruiden, maar als je die even niet voor handen hebt, zijn gedroogde kruiden een fijn alternatief. Drogen kun je heel makkelijk zelf doen op deze drie manieren.

Verwijder in ieder geval eerst alle deeltjes die je niet in wil vriezen, denk aan overbodige steeltjes, zand en andere viezigheid.

1. Drogen aan de lucht

Kruiden drogen aan de lucht werkt alleen wanneer de luchtvochtigheid niet te hoog is. De ruimte moet warm en droog zijn. Hang de kruiden aan hun steeltjes op en wacht tot ze gedroogd zijn. Dit kan ruim een week duren.

2. In de oven

Was de kruiden en dep ze vervolgens droog met een doek. Verspreid de kruiden over een bakplaat. Zet de oven op de laagste stand en laat de kruiden drogen tot ze bros worden. Dit kan een aantal uren duren.

3. In de magnetron

Dit is de snelste manier, maar let goed op dat je erbij blijft staan om te voorkomen dat het keukenpapier brand vat. Verwijder de blaadjes van de steel en verdeel de blaadjes over een velletje keukenpapier. Stel je magnetron in op maximaal 700 watt en droog de kruiden in 3 minuten in de magnetron.

Welke kruiden?

Vooral stevige kruiden zijn geschikt om te drogen. Denk aan tijm, laurier of rozemarijn. Zachte kruiden, zoals basilicum, zijn lastiger om te drogen. Harde kruiden kun je ook invriezen in olie.

drogen

Lees ook:

Leer moestuinieren met de Makkelijke Moestuin App
Klimrek voor bonen
Rauwe courgettesalade

Schrijf een reactie