Staat er nog bloemkool in jouw moestuin? Miss Beanie verwerkte haar geoogste bloemkool in de smoothie. Vooral als je je nu achter de oren krabt moet je even verder lezen, want dit wil je proeven!

Groente voor meer gezondheid

Jessica Koomen van Miss Beanie eet het liefst groente bij iedere maaltijd om aan haar minimale inname van haar dagelijkse groente te komen: “De meesten van ons halen niet de benodigde hoeveelheid van minimaal 250 gram per dag. En steeds vaker lezen we dat 500 gram zelfs een beter streefgewicht is. Nu ik vaak met een smoothie ontbijt haal ik makkelijk die 250 gram, en meer zelfs!” Miss Beanie mixt in haar smoothies altijd fruit met groente. “Fruitsmoothies kunnen je boedsuikerspiegel  laten pieken. Door groente erin te verwerken hou je je bloedsuikerspiegel beter in balans.”

Smoothiebowl

De smoothies van Miss Beanie zijn niet drinkbaar maar moet je echt kauwen. “Smoothies kan je beter eerst te kauwen zodat de enzymen hun werk alvast in je mond kunnen doen. Dat is beter voor je vertering.” Met nog wat extra topping zoals  nootjes, vers of gedroogd fruit of kokoschips kan je nog meer kauwen.

Rauwe cacao

De voedingsstoffen in rauwe cacaopoeder blijven door het uitblijven van de verhitting aanwezig. De aanwezige flavonoïden in de cacao vormen een krachtige antioxidant om vrije radicalen in ons lichaam te bestrijden.

Ontbijten met bloemkool?

Miss Beanie: “Ik ben geen fan van gekookte bloemkool als avondmaaltijd. Maar sinds de ontdekking van de bloemkoolsteak en bloemkoolrijst weet ik dat er meer mogelijk is dan gekookte bloemkool met een op papje op je bord.”

De gestoomde bloemkool in dit recept proef je overigens absoluut niet, maar je krijgt wel ruim 125 gram groente binnen. En je kunt natuurlijk altijd proberen hoever je de hoeveelheid kunt opvoeren?

De voedingswaarde

Bloemkool bevat veel vitamine C. Met 125 gram zit je al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh). Daarnaast bevat bloemkool ook relatief veel vitamine K, B6 en B11 in, een beetje vitamine B1, B2 en B3. Mineralen; kalium, mangaan, fosfor en magnesium. En tot slot  bevat bloemkool het aminozuur tryptofaan. (Bron: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl.)

Smoothiebowl met cacao en bloemkool
Een romige smoothiebowl met een onverwacht ingrediënt: bloemkool!

Ingrediënten voor de bloemkool smoothiebowl

voor 2 personen

  • 275 gram gekookte of gestoomde bloemkoolroosjes
  • 300 ml fairtrade kokosmelk
  • 20 – 25 gram fairtrade rauwe cacao
  • 15 gram lijnzaad
  • 10 ml citroensap
  • 50 gram dadels
  • Mespuntje vanillepoeder
  • klein snufje zeezout of himalayazout
  • klein scheutje olie, zoalshennepolie, walnootolie, lijnzaadolie of kokosolie
  • Topping naar keuze: citroenzest, noten/zaden, eetbare bloemen, muntblaadjes of bijvoorbeeld een snuf kaneel

Bereiding

Blend alle ingrediënten met de  staafmixer of in de blender. Voeg naar smaak nog iets meer citroensap of vanillepoeder toe. Verdeel over twee kommetjes en voeg een een lekkere topping toe.

Deze chocoladesmoothie met bloemkool consumeer je versgemaakt.

Durf jij het aan om deze romige smoothie te maken? Meer smoothiebowlinspiratie? Bekijk dit recept eens met bietjes!

Schrijf een reactie