Heb je augurken in je moestuin? Lees hier hoe je augurken inmaakt met zout. Door dit te doen houd je je augurken langer goed.

Uit de Romeinse tijd

Voordat elke keuken een koelkast had, was zout een van de beste hulpmiddelen om voedsel langer houdbaar te maken. Al in de Romeinse tijd werden olijven, vis en kaas gezouten om ze te bewaren. Bacteriën kunnen in een zoute omgeving niet groeien en bovendien zorg zout ervoor dat het vocht, waar bacteriën op gedijen, uit voedsel wordt getrokken. 

Augurken inmaken

Techniek

Er zijn twee basismethoden om voedsel te conserveren met zout:

  • Droog zouten: voedsel wordt met zout ingewreven of er wordt zout door gemengd. Dan wordt het gedroogd en soms nog gerookt. 
  • Pekelen: Voedsel wordt een tijd – tussen 24 uur en enkele weken – in een zoutoplossing, eventueel met extra kruiden, bewaard. Dit gebeurt bijvoorbeeld met augurken, uien en pickles of citroenen uit de Noord-Afrikaanse keuken. De meeste groenten worden eerst gepekeld en dan in azijn bewaard.

Recept

  • Vul een pot met augurken of uien en giet er gezouten water (35 gram zout per liter water) over tot de pot gevuld is.
  • Laat 24 uur staan en giet dan af.
  • Vul een gesteriliseerde pot met de groente en vul aan met een lekkere azijn. Zo ingemaakt blijven de groenten ± 1 jaar houdbaar.

Tip: In 10 stappen: gefermenteerde aardappels uit de oven

Augurken inmaken

Schrijf een reactie