Als we aan empanada’s denken, denken we aan een vulling met vlees. Maar dat hoeft helemaal niet. Ze zijn ook heerlijk met linzen. En aan deze variant zitten ook nog eens voordelen: ze bevatten resistent zetmeel en daar hebben je darmbacteriën in je dikke darm veel profijt van. 

Dit heerlijke recept is van Miss Beanie, die pleit voor meer vegan of vegetarische recepten. Vlees is erg goedkoop geworden en staat vaak dagelijks op het menu, terwijl dat helemaal niet nodig is. Vegan of vegetarisch eten klinkt als veel werk, maar met haar recepten wil Miss Beanie laten zien dat het heel simpel kan zijn. De vulling voor dit recept is vegan. Het deeg kun je vegan of vegetarisch maken. De veganoptie is iets breekbaarder, dus ga voorzichtig te werk.

Dit heb je nodig

  • deegroller
  • 2 vellen (bpa-vrij) bakpapier
  • mengkom
  • maatlepels
  • evt. een kwastje
  • evt. een uitsteekring diameter 12 cm

Ingrediënten

voor 6 empanada’s

Deeg

  • 100 gram amandelmeel
  • 10 gram rijstmeel (boekweitmeel kan bijvoorbeeld ook)
  • 1 ei
    (veganoptie: vervang het ei door 3 tsp olie, 3 tsp arrowroot, 1 tsp water. Let op: het deeg wordt wel iets breekbaarder dus voorzichtig!)
  • 2 tbsp arrow root
  • 1 tbsp olijfolie
  • Snuf zout
  • Snuf saffraan (optioneel)

Vulling

  • 75 gram gekookte groene linzen  (is rauw is dat ongeveer 35 gram)
  • Klein teentje knoflook
  • 3 tbsp gehakte peterselie
  • ½ tsp pittige paprikapoeder met kop erop
  • ½ uitje
  • 1 cm verse gember
  • 50 gram courgette
  • halve rode/gele/oranje paprika
  • 1/4 tsp zout (iets minder kan ook)
  • ½ of 1 tbsp olijfolie (of andere olie waarin jij bakt)

Olie om te dippen (optioneel)

  • 2 tbsp olijfolie
  • 1/4 limoen
  • 4 takjes koriander
  • snuf zout

empanada's

Aan de slag

  • Snipper het uitje en de gember en fruit zachtjes aan in de olie
  • Hak de courgette en paprika in kleine blokjes en hak de knoflook fijn. Voeg dit na enkele minuten aan de ui-gembermix toe, samen met peterselie, zout, paprikapoeder. Bak gedurende enkele minuten beetgaar en voeg de laatste minuut de linzen toe
  • Laat afkoelen
  • Voeg in de mengkom alle ingrediënten voor het deeg toe en meng goed. (Let op: gebruik je ei: kluts deze dan eerst, hou een halve tsp apart voor het bestrijken van de bovenkant van de empanada’s) Verdeel het deeg over 6 gelijke ballen. Leg 1 balletje op een bakvel, leg het tweede bakvel er bovenop en rol uit tot een diameter van ong. 12 centimeter.
  • Het deeg kan nog een beetje plakken. Trek daarom alleen het bovenvel eraf en laat de deeglap op het onderste vel liggen. Schep een eetlepel van de vulling net onder het midden van de deeglap en laat ca. 1 cm van de de onderste rand vrij. Pak het bakpapier samen met het bovenste gedeelte van de deeglap op en vouw naar beneden. Druk de randjes aan en verwijder dan het bakpapier (zie foto’s)
  • Vega: bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei. Voor vegan eggwash kan je een beetje plantaardige melk gebruiken, of bestrooi de empanada’s voor de gezelligheid met bijvoorbeeld sesamzaadjes of gehakte zonnebloemzaden)
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak gaar in 30 minuten – hete luchtstand – op 150 graden. Controleer vanaf 20 minuten regelmatig zodat de empanada’s niet te bruin worden.
  • Olie om te dippen (optioneel): hak een paar takjes koriander zeer fijn en meng dit door de olijfolie, het sap van 1/4 limoen en een snuf zout

Smakelijk!

Ook lekker: Haricot Tarbais: 2 lekkere recepten

Schrijf een reactie