In een cake, smoothie, soep of curry: pompoen is heerlijk in een heleboel gerechten. Miss Beanie probeerde eens iets anders en experimenteerde met ingemaakte pompoen, dus pompoen in het zuur. Een groot succes! 

Miss Beanie: “Voor inmaken moet je wel even de tijd nemen. Maar het leuke ervan is dat je maanden na je oogst (of aankoop op de markt) nog kunt nagenieten. Ik voel me de koning te rijk als ik de kelder inloop om een potje ingemaakte of gefermenteerde groente te pakken. Zonder toegevoegde vage E-nummers of suikers, en helemaal door jou gemaakt!”

In welke gerechten gebruik je ingemaakte pompoen?

Ingemaakte pompoen is heel lekker in een salade en  als zuurtje op een borrelplank. Je kunt het ook in plaats van atjar toevoegen aan je oosterse wokgerecht, of een dun plakje op je cracker met hummus leggen. Let wel op: de pompoen blijft harder dan de augurk of komkommer. Voor in een salade zijn  linten daarom heel lekker. Maar juist ook wat hardere kleine blokjes of julienne gesneden reepjes kunnen een fijne structuur geven aan een zachte/smeuïge salade.

Miss Beanie maakte een aantal potten: een met blokjes, eentje met ‘frietjes’, met dunne plakken en een met hele dunne linten. Allemaal gelukt en allemaal lekker! En het leuke is: je hoeft ‘m niet eerst te koken.

Ingrediënten voor de basis

 • (inmaak)azijn
 • water
 • zout
 • peper
 • verse of gedroogde kruiden naar smaak, zoals oregano, tijm, rozemarijn, peterselie, basilicum, salie, dragon, dille en munt.
 • andere smaakmakers die je lekker vindt, zoals knoflook, ui, korianderzaad, mosterdzaad, jeneverbessen, laurierblad, karwijzaad en kruidnagel, (ster)anijs en citroenschillen. Wil je oosterse tonen? Kies dan voor een combinatie van korianderzaad, komijnzaad, chilipeper, kurkuma en gember (poeder of vers) en limoenblad of citroenblad.
 • Eventueel steviadruppels of suiker voor een zoetere smaak.

Overige benodigdheden

 • 2 pannen
 • schone glazen potten zonder etiket of stickerresten
 • soda
 • kooktang
 • schone doek

Hoeveelheid: 2 delen azijn op 1 deel water. Miss Beanie werkt met ‘delen’ en verder mag je jouw gevoel laten spreken! Met kruiden en smaakmakers kun je behoorlijk scheutig zijn, in verband met de azijn. Houd er rekening mee dat je, nadat je de potten hebt gevuld met de pompoen, nog ongeveer een derde moet opvullen tot een centimeter onder de rand. Heb je een pot met een inhoud van 600 ml? Zorg dan dat je 200 ml azijn/watermengsel kookt.

Aan de slag

  1. Was de verse kruiden en de pompoen (schillen hoeft niet, mag wel).
  2. Snijd de pompoen in de gewenste vorm. Dit kunnen repen zijn, blokjes, rondjes of dunne linten. Snijd je repen: houd dan rekening met de hoogte van je pot. Maak ze niet langer dan tot 2 cm onder de rand van de pot. De pompoen moet namelijk altijd volledig in de azijn-watermix staan.
  3. Gebruik je nog extra smaakmakers? Snijd dit (de knoflook, ui in grotere parten, de chilipeper kun je er in z’n geheel in doen of snijd hem in lange dunne repen).
  4. Ris de kruidenblaadjes van de takjes, fijnhakken hoeft niet. Een heel takje kan er ook in: staat mooi als je dit tegen het glas plaatst!
  5. Bepaal op basis van de hoeveelheid pompoen hoeveel potten je nodig hebt.
  6. Ga zeer hygiënisch te werk. Zo heel af en toe is een pot bij Miss Beanie niet meer goed bij opening. Dan is er toch een bacterie bij gekomen.
  7. Kook de potten uit zodat ze steriel zijn: in een grote pan water laat je de potten en deksels ondergedompeld 10 minuten koken, met een heel klein schepje soda.
  8. Laat een andere pan water ook koken en spoel de potten en deksels hierin om.
  9. Pak de potten en deksels uit de pan met een kooktang en laat afdruipen op een schone doek.
  10. Kook de azijnwatermix met het zout en peperkorrels.
  11. Doe ondertussen de  verse en gedroogde kruiden en smaakmakers in de pot.
  12. Vul de zo heet mogelijke pot met de pompoen. Zorg dat je niet verder vult dan 2 centimeter tot de bovenrand van je pot.
  13. Haal de azijnmix van de kook en giet dit bij de pompoen tot 1 centimeter onder de rand. Tik de pot een paar keer op het aanrechtblad zodat eventuele luchtbellen aan de oppervlakte komen.
  14. Draai het deksel direct goed dicht en keer de pot direct om: dit heeft te maken met het vacuüm trekken.
  15. Laat de potten op de kop staan totdat ze volledig zijn afgekoeld. Na een tijdje hoor je een plop en kan je de pot weer omdraaien.
  16. Noteer de datum van het inmaken en de ingrediënten op een etiket.
  17. Geef de ingemaakte pompoen minimaal 2 maanden de tijd, zodat alles goed intrekt. Met dunne linten kun je al eerder aan de slag. De ingemaakte pompoen kun je zeker wel een jaar bewaren.

Miss Beanie: “Best een lang stappenplan, maar als je dit eenmaal een keer hebt gedaan, dan kun je het die keer erna eigenlijk wel zonder alles goed te lezen. Smaakmakers en hygiënisch te werk gaan: dit zijn eigenlijk de twee belangrijkste zaken.”

Ga jij pompoen in het zuur proberen?

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Appelchips uit de oven
Gefermenteerde appelschijfjes
How-to-video: knoflook kweken
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie

Schrijf een reactie