Nog lang na het appelseizoen genieten van je oogst? Probeer dan deze heerlijke, makkelijke en snelle appelcompote van Miss Beanie. Met de pure smaak van appel, zonder suiker. En als je hygiënisch werkt, blijft je ingemaakte fruit zeker wel een jaar goed!

Miss Beanie: “Een van de makkelijkste conserveerklusjes vind ik het maken van appelcompote. Waarom? Omdat je er bijna niets voor hoeft te doen! Ik schil de appels niet, ik pureer ze niet en ik zoet ze niet. Ik kook ze kort en schep ze over in gesteriliseerde potten. That’s it! Nou ja, even in stukjes hakken, dat wel. Ik hou van de eerlijke pure smaak en van de structuur van de stukjes appel mét schil. Nog niet eerder geprobeerd? Doen!”

Ingrediënten en benodigdheden:

 • Appels
 • Gesteriliseerde glazen potten inclusief deksel zonder etiket of lijmresten
 • Gesteriliseerde kooktang en lepel/glazen maatbeter met schenktuit

Bereiding:

 1. Boen de appels goed schoon, snijd ze in kwarten, ontdoe de appels van hun klokhuis en hak in kleine stukjes.*
 2. Doe de appelstukjes in een pan met een heel klein laagje water en het deksel erop.
 3. Zodra de appels koken, zet het vuur laag en laat gaar of beetgaar koken. Net wat je lekker vindt.
 4. Roer regelmatig voorzichtig door de pan en check of er voldoende water in de pan blijft om aanbranden te voorkomen.
 5. Steriliseer de glazen potten en deksels (die hoef je niet nieuw te kopen: gewoon opsparen of aan je omgeving vragen!) in een pan met kokend water en een klein beetje soda gedurende 5-10 minuten. Hevel de potten daarna met een kooktang over in een pan met kokend water gedurende 5-10 minuten.
 6. Schep of giet de appelcompote in de zo heet mogelijke glazen potten, zorg ervoor dat de randjes schoon blijven. In geval van een nauwe opening biedt een glazen maatbeker met schenktuit uitkomst. Zorg dat je de pot opvult tot 1 centimeter van de rand.
 7. Draai direct de dop erop en zet de pot op de kop: met de dop aan de onderkant dus.
 8. De potten kan je omdraaien nadat je een plop hoort en/of de inhoud volledig is afgekoeld; de potten zijn vacuüm gezogen!

*) Het formaat appelstukjes hangt af van je voorkeur. Bij Miss Beanie zijn ze redelijk groot.

Labelen van je voorraad

Label de potten: noteer de inhoud en datum en eventuele bijzonderheden. Miss Beanie: “Ik heb bijvoorbeeld twee soorten appelcompote, omdat we twee soorten appelbomen hebben. Tip: gebruik geen sticker zodat je de pot daarna weer kunt gebruiken en je geen etiketresten hoeft te verwijderen. Ik gebruik altijd een stukje stevig papier en een touwtje.”

Suiker om te conserveren?

De meeste mensen denken dat je bij het inmaken van fruit moet werken met (gelei)suiker. Dat is écht niet nodig. Niet voor de smaak en niet voor het conserveren. Als je zorgt dat je weinig water gebruikt,  dan krijg je een heerlijke diepe zoete smaak. De smaak hangt natuurlijk ook wel een beetje af van je appel. Golden delicious kan erg vlak van smaak zijn. Heb je meer zoet nodig voor het recept waarin je de appelcompote verwerkt? Dan kun je wat banaan, gedroogde abrikoos of dadel pureren. Of voeg wat stevia, kaneel, steranijs of vanillepoeder toe.

De houdbaarheid

Als je hygiënisch werkt, blijft je ingemaakte fruit zeker wel een jaar goed. Miss Beanie: “Ik heb eens bramensaus (zonder suiker!) van drie jaar oud in de kelder gevonden en die was nog heerlijk! Na openen is de appelcompote in de koelkast nog ca. drie dagen houdbaar.”

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Meer appelinspiratie?

Amuse van gefermenteerde appel, knolselderij en hazelnoot
Gefermenteerde appelschijfjes van Miss Beanie
Appelchips uit de oven
Appeldessert met kaneel en kokos

Schrijf een reactie