In onze laatste post deelden we een tapenade-recept voor walnoten, maar wist je dat je er ook heerlijke gierstburgers van kunt maken? Dat geeft de burgers instant gezonde vetten, ijzer en eiwitten.

Gierst heeft een ouderwets tintje, maar Miss Beanie gebruikt het vaak, bijvoorbeeld in plaats van quinoa. Ook voegt ze aan dit recept campanula toe, het is een sierplant, maar de bloemen en blaadjes zijn eetbaar, zolang er geen pesticiden zijn gespoten. Eet dus niet van een plant die je in het tuincentrum koopt. Heb je geen campanula? Dan volstaat spinazie of snijbiet, zevenblad of brandnetel. Blancheer die laatste wel voordat je ‘m fijn snijdt.

Zijn het thuisfront echt vleeseters? Deze gierstburger aan ze heerlijk vinden!

Ingrediënten
Voor 4 burgers

100 gram gierst
225 ml water
2 laurierblaadjes
50 gram zongedroogde tomaten in olie
50 gram walnoten
1 grote hand verse (Roomse) kervel (of 3 eetlepels gedroogde kervel)
1 grote hand verse campanulablaadjes (of 1 grote hand snijbiet of andere groene bladgroente)
1 ei
1 dessertlepel tapioca(zet)meel
½ theelepel zout
Snuf peper
Olie voor het bakken

Bereiding

  • Kook de gierst in het water met de laurierblaadjes erbij, dit duur ongeveer 15/20 minuten, met het deksel op de pan tegen droogkoken. Voeg zonodig nog ietsje water toe. Laat de gierst afkoelen tot lauw of koud
  • Hak de walnoten zeer fijn
  • Hak de campanulablaadjes, de venkelblaadjes en de zongedroogde tomaten fijn
  • Voeg alle ingrediënten toe aan de gekookte gierst en meng goed door elkaar
  • Vorm met vochtige handen burgers van de gierstmassa
  • Verwarm de koekenpan voor, voeg wat olie toe en bak de burgers ca 4 minuten per kant op medium vuur

Serveertips
De burgers smaken heerlijk met groene groente en verse krieltjes. Zin in iets stevigers? Ze doen het ook goed bij een lekkere stampot.

Bon appétit!

gierstburger

Schrijf een reactie