Leuk om mee te experimenteren: fruit, groente en kruiden drogen! Door het drogen neemt het vochtgehalte af, zodat bacteriën en schimmels lastig kunnen groeien. Gedroogd voedsel krijgt over het algemeen een veel intensere smaak en is meestal ongeveer één jaar houdbaar. Daarna gaan de smaak en de kleur erg achteruit.

Techniek

Fruit, zoals  appels, peren, druiven, pruimen, abrikozen, aardbeien en bessen, maar ook sommige groenten (zoals tomaten) en kruiden kunnen goed gedroogd worden. Peulvruchten en granen zijn misschien wel de bekendste gedroogde producten.

Bij droog en warm weer drogen fruit, groenten en kruiden prima zo aan de lucht op een rekje. Snijd de plakjes fruit en groente wel dun. Is het weer vochtig, droog dan in een oven op een heel lage stand (40-60 °C) en zet de oven op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Of gebruik een speciale dehydrator.

Pruimen, druiven, kersen en bepaalde bessen hebben een wasachtige schil die de binnenkant beschermt. Prik deze vruchten een paar keer in zodat ze goed kunnen drogen of kook ze even heel kort.

Hoe lang drogen?

Kruiden bevatten niet veel vocht en drogen aan de lucht in ongeveer 4-7 dagen. In de oven op 60 °C duurt het 2-3 uur. In de dehydrator ben je in 1-2 uur klaar.

Pruimen zitten vol sap en kunnen in Nederland eigenlijk niet aan de lucht worden gedroogd. Ze kunnen op een iets hogere temperatuur gedroogd worden. Reken op 10-12 uur in een oven van 90 °C of 6-8 uur tussen de 50-60 °C in de deydrator. Draai de pruimen regelmatig om.

Heb jij weleens fruit, groente of kruiden gedroogd? 

Lees ook:

Moestuin hack: harde kruiden invriezen in olie
Verse kruiden drogen: op drie manieren
Banaansjalotten inmaken

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Schrijf een reactie