Miss Beanie is fan van pompoen en deelt graag haar enthousiasme met ons! Deze smoothiebowl met onder andere pompoen, lijnzaad en verse gember is daar een voorbeeld van. Gezond en lekker als ontbijt of lunch. Ga jij aan de slag? 

Rauw of gekookt? Met of zonder schil?

Miss Beanie: ”Je kunt pompoen zowel rauw als gekookt verwerken in je voeding. En dus ook in de smoothie. Voor dit recept heb je dus zelf de keuze of je ‘m helemaal raw wilt hebben, of dat je gekookte pompoen in je smoothie stopt. En dan de schil! Die laat je gewoon lekker zitten! Er zijn nog steeds tal van recepten waarin staat dat de schil verwijderd moet worden; snap ik niet. Het bezorgt je extra werk en je gooit in principe gezond voedsel weg. Makkelijk toch? Nooit meer schillen! ”

Ingrediënten en benodigdheden:

Voor één persoon

  • ca. 150 gram (rauwe of gekookte) pompoen
  • 1 banaan *)
  • 1/2 biocitroen of 1 biolimoen inclusief schil
  • 1 cm verse gember inclusief schil
  • 1 el lijnzaad of ander zaad of noten naar keuze
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • 1 tl kurkuma zonder kop erop
  • scheut water, pompoenkookvocht en/of kokosmelk naar smaak
  • Blender
  • Citruspers

*) Ben je geen zoetekauw? Dan volstaat een halve grote banaan ook weet ik uit ervaring. En ander fruit naar keuze is natuurlijk ook een prima optie: appel, aardbeien, blauwe bessen, sinaasappel, etcetera.

smoothiebowl

Bereiding:

  1. Werk je met rauwe pompoen: hak deze dan in kleine blokjes. Gekookte pompoen kan in grote stukken in je blender.
  2. Rasp de schil van de halve citroen of limoen en pers vervolgens de vrucht uit.
  3. Hak de gember en voeg samen de rest van de ingrediënten toe en blend tot alles smooth is.
  4. De hoeveelheid vocht laat je afhangen van je smaak: de blender heeft altijd wel wat vocht nodig. Ik hou niet van een waterige smoothie; mijn smoothie is dus altijd lekker compact. Dat stimuleert ook het kauwen! En het kauwen van je smoothie – hoe raar het ook klinkt met een smoothie – is beter voor je vertering (er komen al enzymen in actie in je mond als je kauwt), waardoor ook je bloedsuikerspiegel niet direct een enorme sprong maakt.
  5. Schenk de smoothie in een schaaltje en voeg als topping eventueel nog wat gehakte nootjes, wat fruit en/of kokoschips toe.

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Gefermenteerde appelschijfjes van Miss Beanie
Appelchips uit de oven
Appeldessert met kaneel en kokos
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie

Schrijf een reactie