Vanwege haar grote appeloogst dit jaar experimenteert Miss Beanie er in de keuken op los. Ze deelde eerder al haar heerlijke appeldessert met kaneel en kokos en vandaag onthult ze het recept van deze appelchips. Wij mochten het  testen en de uitslag was unaniem: verslavend lekker! 

Miss Beanie: “Van een kadobon kocht ik vijftien jaar geleden een appelboompje.  Heel blij met een kleuterformaat appelboom op m’n bagagedrager fietste ik naar huis. Ik bedacht er een mooi plekje voor: midden in het gazonnetje in onze achtertuin. Het eerste jaar deed het boompje niets en het tweede jaar bloeide het voorzichtig. Maar uiteindelijk bleef van die gematigde bloesempracht slechts één appel over. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een tuinfeest gaf en het zoontje van vrienden van ons zich nogal tot die ene appel aangetrokken voelde. Hing ook nog eens op kindergrijphandjeshoogte. Ik ben nog nooit zo vaak naar de appelboom gerend als toen. “Mine! Stay off!” Je leert me dus waarschijnlijk pas echt kennen als je me in mijn tuinhabitat ziet.”

“We zijn inmiddels hele hoeveelheden appels verder. En het maken van appelcompote is een van de klusjes die ik ieder jaar uitvoer. Maar dit jaar ging ik verder met appelconserveertechnieken. Zo heb ik inmiddels appels gefermenteerd en ging ik eindelijk aan de slag met het drogen van appels. Mensen met een dehydrator (een droogoven) zullen dit klusje regelmatig doen. Maar ik heb het ‘gewoon’ in de oven gedaan. Ik ben nogal van de duurzaamheid, en dit is niet echt het aller-aller-duurzaamste. Kruiden droog ik bijvoorbeeld gewoon in/aan de lucht; daar komt geen kWh om de hoek kijken. Maar aangezien ik nog geen zonnedroger heb, werd het toch de normale oven. Voor een keertje mag dat, vind ik. Ter compensatie de komende week de verwarming een graadje lager – lol.”

Ingrediënten en benodigdheden:

  • stevige appels (met ca. 7-8 appels vul je twee ovenroosters)
  • een oven en twee ovenroosters
  • shashlickpennen of satéprikkers
  • een mandoline, een schnittfix, een rasp of een hele goeie snijtechniek

Bereiding:

  1. Boen de appels goed schoon, je hoeft ze niet te schillen.
  2. Snijd dunne plakjes van de appels; hoe dunner hoe beter.
  3. Rijg de plakjes aan de stokjes en houd tussen ieder plakje wat ruimte.
  4. Zet de hetelucht oven aan op 100 graden.
  5. Plaats de satéstokjes op het rek en laat de appelschijfjes tussen de roosterdraden vallen. *
  6. Plaats een pollepel tussen de oven en de ovendeur; een klein kiertje is voldoende.
  7. Afhankelijk van de dikte van je schijfjes en de hoeveelheid appelchips zullen ze na 2 uur ongeveer klaar zijn. Check regelmatig.
  8. Bewaar de appelchips in een afgesloten pot op een donkere koele plaats.
  9. De houdbaarheid is sowieso enkele dagen maar hangt ook af van hoe droog je chips uiteindelijk zijn geworden.

*) Miss Beanie kiest  voor het ophangen van de appelchips. Neerleggen op een bakplaat met bakpapier kan natuurlijk ook, maar het neemt meer ruimte in en het duurt langer voordat de appelchips gedroogd zijn.

Variatie

Wij vinden de  pure smaak van de appelchips helemaal geweldig. Ze zijn als ze net uit de oven komen nog een beetje knapperig. Na een tijdje verdwijnt het knapperige wel, maar dan hou je een lekkere chewy bite over. De friszure-zoete smaak wordt door het droogproces natuurlijk alleen nog maar geconcentreerder.

Miss Beanie: “Wil je variatie? Marineer de appelschijfjes dan voorzichtig in gembersap (gebruik hiervoor een slowjuicer of sapcentrifuge) of bestuif ze met het sap als je een pompje hebt en hang ze aan het rek. Gemberpoeder gemengd met wat water is ook een mogelijkheid: zo krijg je een marinade. Licht bestuiven met een beetje kaneel is natuurlijk ook heerlijk. Of wat dacht je van anijspoeder? Go crazy!”

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Appeldessert met kaneel en kokos
Moestuinsnack: komkommer-pestorolletjes
Moestuindagboek Nikki: appels redden en Moestuin Blues

Schrijf een reactie