Fermenteren is duurzaam en goedkoop. Wellicht klinkt het als iets dat moeilijk is om te doen, maar gelukkig is dat niet zo. Producten als mosterd, olijven, zuurdesembrood en melkproducten als karnemelk, kwark en yoghurt zijn allemaal gefermenteerd. Maar je kunt het ook met aardappels doen. Lees hier hoe je dat doet.
Naast dat het helemaal niet zo moeilijk is om te doen, laat miss Beanie ons met haar recept zien. Daarnaast zijn deze voordelen nog een extra reden om het fermenteren een keer te proberen:
- Conserveren
Je eten is langer houdbaar omdat je de levensduur verlengt. Dit scheelt dus ruimte in je koelkast of vriezer. - Duurzaam
Doordat je met fermenteren de levensduur van je groente verlengt, betekent dit ook dat je de groente die al wat begint te verschrompelen ermee op kunt peppen. Gooi die groente dus niet langer weg, maar fermenteer ze. - Gezond
Dankzij de melkzuurbacterie die tijdens het fermenteren ontstaat er vitamine C of probiotica in het product dat je fermenteert. Daarnaast worden antinutriënten afgebroken waardoor de je de vitamines beter opneemt en je het gefermenteerde voedsel beter verteert. - Smaak
En dan last but not least, gefermenteerd voedsel kan werken als smaakversterker.
Keukengerei
- Gesteriliseerde pot van 800-1000 ml
- 2 schone doeken
- Elastiekje
- Oven
Dit heb je nodig
voor 3-4 personen
- 500 gram biologische kruimige aardappels
- 15 gram zeezout
- 500 ml water
- 2 el olijfolie
Aan de slag
- Boen de aardappels schoon en ontpit ze
- Snij ze – afhankelijk van de grootte van de piepers – in helften (krieltjes) of bij grotere aardappels in vijf of zes partjes
- Meng in de glazen pot het water met het zeezout en laat het zeezout volledig oplossen
- Voeg de aardappelpartjes toe en zorg dat ze volledig onder het pekelwater zitten
- Dek af met een schone stoffen (zak)doek en maak vast met een elastiekje
- Laat de aardappels 2-3 dagen fermenteren op kamertemperatuur, waarbij je direct zonlicht vermijdt
- Spoel na 2-3 dagen de aardappels af en droog ze met een schone doek
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Meng de olie door de aardappels en plaats op een bakplaat in het midden van de oven. Voeg eventueel kruiden naar smaak & keuze toe
- Bak gaar in ca. 25 minuten. Door het fermenteren zijn de aardappels al zachter geworden. En daarnaast hebben sommige aardappelsoorten (maar ook formaat ervan heeft invloed) minder tijd nodig in de oven. Check dus regelmatig!
Op gevoel
Volg bij het fermenteren je gevoel. Zie je een wit laagje op het pekelwater? Dat kun je eraf scheppen. Het witte spul heet ‘kaam’ en is niet schadelijk. Maar het is niet de bedoeling dat er schimmel ontstaat, of gaat stinken. Ruikt het zuur? Dat is juist een goed teken. Zolang je goed oplet en met schone spullen werkt, gaat het vast goed!
Bon appétit!
Meer Miss Beanie?
Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.
Lees ook:
Gefermenteerde appelschijfjes van Miss Beanie