Jessica, alias Miss Beanie, maakt al jaren komkommer en augurk uit eigen tuin in. Dit jaar experimenteert ze voor het eerst met courgette. Wij zijn fan van haar heerlijk gekruide creaties en mogen haar tips, tricks en recepten nu ook met jullie delen!

Van een paar komkommer-, courgette- en augurkplanten heb je al snel een enorme opbrengst. Daar valt niet tegenop te eten, dus inmaken is dan een leuke en lekkere optie. Volgens Miss Beanie kun je voor dit klusje het beste anderhalf uur uittrekken, afhankelijk van hoeveel je inmaakt. Dus zet snel een muziekje op, knoop een schort om en ga aan de slag!

Kruiden en smaakmakers

Om de zure azijn op smaak te brengen, kun je (gedroogde of verse) kruiden en smaakmakers gebruiken. Miss Beanie geeft een paar voorbeelden van kruiden die lekker zijn:

  • Een mix van oregano, tijm en rozemarijn.
  • Je kunt een beetje salie toevoegen, maar niet te veel vanwege de uitgesproken smaak. Datzelfde geldt voor dragon.
  • Alleen dille of alleen munt is ook een lekkere optie.

En een paar voorbeelden van smaakmakers die ze graag gebruikt:

  • Knoflook en ui.
  • Verder kun je korianderzaad, mosterdzaad en jeneverbessen gebruiken.
  • Laurierblad, karwijzaad en kruidnagel zijn ook lekker.
  • Of doe een tikje experimenteel en gebruik wat anijs of steranijs!
  • Citroenschillen.
  • Wil je graag een Oosterse smaak? Kies dan voor een combinatie van korianderzaad, komijnzaad, chilipeper, kurkuma en gember (poeder of vers) en limoenblad.

Suiker?

Haar recepten zijn vrij van geraffineerde suiker. Ze voegt zelf ook geen zoetstoffen toe, maar als je wel van zoet houdt, kun je een paar druppels stevia toevoegen.

Benodigdheden:

  • 2 delen azijn op 1 deel water.
  • Een keuze uit bovengenoemde kruiden en smaakmakers.
  • Druivenblad voor op de bodem (door de tannine blijft wat je inmaakt knapperig). Heb je dit niet: geen probleem.
  • Keukengerei: 2 pannen, schone glazen potten zonder etiket of stickerresten, soda, kooktang, schone doek.

Miss Beanie: “Omdat ik niet weet hoeveel jij gaat inmaken, werk ik met ‘delen’ en verder mag jij je gevoel laten spreken! Met kruiden en smaakmakers mag je behoorlijk scheutig zijn, in verband met de zure azijn.”

Voorbereiding potten:

  • Schat op basis van de hoeveelheid komkommers/courgettes/augurken in hoeveel potten je nodig hebt.
  • Kook de potten uit zodat ze steriel zijn: in een grote pan water laat je de potten en deksels ondergedompeld 10 minuten koken, met een heel klein schepje soda.
  • Laat een andere pan water ook koken en spoel de potten en deksels hierin om.
  • Pak de potten en deksels uit de pan met een kooktang en laat afdruipen op een schone doek.

Miss Beanie: “Ga zeer hygiënisch te werk. Zo heel af en toe is een pot bij mij niet meer goed als ik ‘m open. Dan is er toch een bacterie bij gekomen. Gebeurt ook met wijn, het blijft een natuurproduct!”

Bereiding:

  1. Was de verse kruiden en de komkommers/augurken/courgettes.
  2. Snijd de groente in de gewenste vorm: repen, blokjes, rondjes of dunne linten. Kleine augurkjes hou je intact, want cornichons zijn natuurlijk ook leuk!
  3. Houd bij het snijden rekening met de hoogte van je pot. De groente moet altijd volledig in de azijn-watermix staan.
  4. Snijd de knoflook en ui in grotere parten. De chilipeper kun je in z’n geheel toevoegen of in lange dunne repen.
  5. Haal de kruidenblaadjes van de takjes, fijnhakken hoeft niet.
  6. Zorg dat alles (droge en verse kruiden en smaakmakers) klaarstaat.
  7. Maak een schatting: hoeveel azijn/watermix heb je nodig om de potten af te vullen? Als je te weinig hebt, kun je altijd snel bijkoken.
  8. Kook de azijnwatermix met het zout en peperkorrels.
  9. Leg ondertussen op de bodem het druivenblad – als je die hebt – en daarop de diverse verse en gedroogde kruiden en smaakmakers.
  10. Vul de pot met de augurk/komkommer/courgette. Zorg dat er een rand van 1 centimeter overblijft.
  11. Haal de azijnmix van de kook en vul dan direct de potten op tot 1 centimeter onder de rand.
  12. Tik de pot een paar keer op het aanrechtblad zodat de eventuele luchtbellen aan de oppervlakte komen.
  13. Draai het deksel direct goed dicht en keer de pot direct om. Dit alles moet snel in verband met de hitte en het vacuüm trekken.
  14. Laat de potten een paar uur op de kop staan. Na een tijdje hoor je een plop en kun je de pot weer omdraaien.
  15. Noteer de datum van het inmaken en de ingrediënten op een etiket.
  16. Geef de potten minimaal 2-3 weken de tijd, zodat alles goed in de groente trekt.
  17. De ingemaakte groente kun je zeker wel een jaar bewaren.


Miss Beanie: “Geweldig hè!!! Als je dit eenmaal een keer hebt gedaan, kun je het die keer erna eigenlijk wel zonder alles goed te lezen. Smaakmakers en hygiënisch te werk gaan zijn eigenlijk de twee belangrijkste zaken. Succes! Ik weet zeker dat wanneer jij je pot augurken op zuur opent, je een hele grote zoete glimlach krijgt!”

Wij duiken dit weekend meteen de keuken in, en jullie?

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Pruimen wecken op brandewijn
How to: fruit en groenten drogen
Banaansjalotten inmaken

Schrijf een reactie