Heb je nog geen rabarber in je moestuin? Zaai ‘m dan nu in, en dan kun je volgend voorjaar deze zure plant uit je tuin plukken.

Zaaien & planten

In het voorjaar kun je rabarber zaaien in de koude bak, en deze kun je uitplanten in de herfst. Dit kan vanaf eind oktober tot begin december. Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een vorstbestendige, vaste plant. Spit de grond los en verwijder onkruid zorgvuldig. Meng biologische meststoffen en goed verteerde compost door de grond en plant vervolgens de neuzen zo dat de groeipunten net boven de grond uitkomen. Reserveer minstens één vierkante meter per plant, liefst in de halfschaduw/schaduw. De rabarberplant moet al zijn energie in de bladeren kunnen stoppen, haal daarom de bloemstelen zo vroeg mogelijk weg. Bemest de plant in februari, maart en in juli met biologische mest.

Tip: Rabarbersoorten met groene stelen zijn zuurder dan die met rode bladstelen. ‘Red Champagne’ bijvoorbeeld, met zijn felrode stengels, is een lekker zoete rabarber.

RabarberOogsten

Rabarber is een van de eerste groenten die boven de grond komt, vaak al in februari. Er kan geoogst worden vanaf begin april tot en met juni. Rabarber is het lekkerst als de stengels worden geoogst voordat er bloemen aan komen. Dan is het gehalte oxaalzuur (het stofje dat een stroef gevoel in de mond geeft) in de groente het laagst. Het blad is niet eetbaar, dat bevat te veel oxaalzuur en is taai. 

De dikste bladstelen moeten regelmatig geoogst worden, maar laat altijd minstens drie stengels staan. Om de plant sterk te houden is het raadzaam de eerste twee jaar niet te veel te oogsten. Een handigheidje om de plant goed te oogsten: draai de stelen tot bij de grond af (wanneer je ze afsnijdt ontstaat er rot in de overgebleven stukken). 

De oktoberplant geeft in april een kleine oogst en het jaar erop in april, mei en juni. De maartplant geeft het jaar erop oogst.

Rabarber

Bewaren

Rabarber kun je invriezen (na blancheren), drogen en inmaken, denk aan chutney en jam.

Tip: Rabarberplanten zijn prachtig met hun decoratieve blad. Ze misstaan daarom ook niet tussen andere bloeiers. 

Rabarber

Lees ook:

In de tuin van Klazina van Kippersluis

Radijs kweken en eten: 4 seizoenen lang

Je eigen knoflook kweken

Schrijf een reactie