Voor moestuinierders is er niets fijners dan zoveel mogelijk uit de tuin terug te vinden op je bord. Wil je indruk maken? Zet deze bloemen dan in je tuin, die je bord versieren en die je óók op kunt smikkelen.

Viooltje

viooltje

Het bekendste eetbare bloemetje is waarschijnlijk het viooltje. De paarse en de kleine, driekleurige variant kan je eten. Hij smaakt mild, dus je kan er elk gerecht mee opfleuren.

Anjer

Anjer

De bloemblaadjes van anjers kun je eten, ze smaken ietwat kruidig.

Madeliefje

Madeliefje

De bloemen en blaadjes van dit vrolijke bloemetje kun je eten, en ze zijn nog gezond ook. Er zit bijvoorbeeld veel magnesium in. Ze smaken ietwat bitter en kruidig. Een grappig weetje – bij regenweer houden madeliefjes zich (half)gesloten. Maar strooi je ze over bijvoorbeeld soep, dan gaan de bloemetjes weer open!

Fuchsia

Fuchsia

Dit plantje staat bij velen in de tuin, en je kan de bloemen dus ook eten. De smaak is friszuur, en met hun intense kleur zijn het gegarandeerd mooimakers voor je gerecht.

Lees ook: Gevulde bloemen van courgette en pompoen

Korenbloem

Korenbloem

Geen blauw zo mooi blauw als de korenbloem, en je kan ‘m o zo makkelijk zelf zaaien. De bloemblaadjes kun je eten. Ze hebben geen uitgesproken smaak, ietwat bitter. Je kan ze bijvoorbeeld toevoegen aan beslag van flensjes – weer eens wat anders!

Roos

Roos

Rozen heb je óók in prachtige tinten, en de blaadjes zijn mooi en lekker bij zoete gerechten. Je kan ze bijvoorbeeld suikeren.

NB: Voor alle eetbare bloemen geldt: kies voor onbespoten bloemen. Pluk ze bijvoorbeeld in pluktuinen of kweek ze zelf. Jonge, verse blaadjes smaken het lekkerst. Bij hooikoorts is het eten van bloemen géén goed plan. En verwijder sowieso de stamper en meeldraden voor gebruik – dat lukt het beste met een pincet.

Bronnen (o.a.) en meer lezen

Zelf zaaien

Bij Bolster.nl kun je zaden bestellen.
BEELD: PIXABAY | UNSPLASH

Schrijf een reactie