Elke week deelt schrijfster Nikki Vrees haar moestuinbelevenissen met ons. Tuinieren is haar grote passie, inspiratiebron en uitlaatklep. Ze toverde haar eigen tegeltuin om tot groen paradijs en stapt bijna dagelijks op de fiets naar haar grote volkstuin met kas. In deze eerste aflevering: bladluis op het menu. 

Nikki: “Vanochtend trof ik een invasie van bladluis op de Oost-Indische kers. Een ramp? Juist niet! Het betekent dat mijn insectenhotel er een restaurant bij heeft gekregen. Na de landelijke oproep van Natuurmonumenten tot hulp aan onze insecten, die van levensbelang zijn in de moestuin, ben ik in mijn tuin een eigen project gestart: een muur vol insectenhotels en bijenvriendelijke planten zoals Oost-Indische kers, Goudsbloem en Lavendel. Met de bladluis erbij is het een extra aantrekkelijk resort geworden. Vele insecten, waaronder oorwurmen, sluipwespen en lieveheersbeestjes hebben bladluis hoog op hun menu staan. Zo eet een volwassen lieveheersbeestje honderd luizen per dag en een larve zelfs duizend. Daar kan toch geen spuit tegenop?”

Insectenhotel kopen

Op zoek naar een insectenhotel? In de webshop van Natuurmonumenten vind je ze in verschillende maten.

Over Nikki

“Hallo! Ik ben Nikki, een jonge schrijfster van 31 jaar uit het Noord-Hollandse Alkmaar. In het dagelijks leven schrijf ik kinderboeken en werk ik onder andere aan een bundel met gedachten en gedichten. Ik schrijf veelal over de natuur, dat is mijn grootste inspiratiebron. De aarde is belangrijk voor mij en met mijn verhalen hoop ik anderen te inspireren om op een andere manier naar de aarde te kijken. Mijn tweede grote passie is tuinieren en ik ben op een missie om de wereld te vergroenen.

Onze eigen tegeltuin heb ik omgetoverd tot groen paradijs en ik maak er een sport van om elke centimeter te benutten. Mijn ‘kleine-rijtjeswoning-tuin’ staat vol fruitbomen en bessenstruiken en heeft een minimoestuin van twee vierkante meter. Na een aantal jaar kon de tuin niet meer aan mijn wensen voldoen, ik had een enorme drang naar meer grond en de wens om meer te kunnen verbouwen, dus besloot ik een volkstuin te nemen. Sinds een half jaar ben ik de trotse bezitter van 200 vierkante meter tuin met daarop een gigantische kas, wat echt een droom was die uitkwam. Al lange tijd wilde ik een kas maar kon hem nergens kwijt, behalve op het dak, en dat leek me niet zo praktisch. Dankzij de kas heb ik dit jaar twintig tomatenplanten in plaats van de gebruikelijke twee.”

Lees ook onze Moestuin Tag met Nikki, waarin ze haar beste tips, favorieten, successen en grootste moestuinblunder met ons deelt!

Lees meer:

How-to-video: sterke tomatenplant
How to: fruit en groenten drogen
Kruisbessenpie met rode bessen
In de moestuin van Kirsten Eckhart

1 Reacties

Schrijf een reactie