Lastige soorten komen er niet in, makkelijke worden omarmd. Klazina van Kippersluis doet niet te moeilijk als het gaat om haar moestuin, ze geniet vooral. Van de knisperend verse smaak van net geoogste asperges, de grappige knolletjes van de sintjans-uien en de hemelsblauwe wilde cichorei die is komen aanwaaien.

De tuin in bij Klazina van Kippersluisklazina

De moestuin ligt verscholen achter een beukenhaag, grenzend aan water. Daar staan acht kweekbakken van drie keer 1,20 meter op een stuk grond van tien bij tien meter, met aan de kop een houten verandahuisje. “Dat is onze tuinkamer”, vertelt Klazina. “Daar zitten we ’s zomers graag. Een heerlijke plek op het zuiden, je kijkt over de hele moestuin heen. Hier eten we vaak.” Moestuinieren doet ze al bijna haar hele leven, als boerendochter groeide ze ermee op. “Als hummeltje mocht ik al boontjes zaaien met opa. Later had ik samen met een vriendinnetje een groot rabarberveld waar we ook pompoenen kweekten. We waren een jaar of acht, superleuk!”

Ik vind het prettig als de verse kruiden en groenten dicht bij de keuken staan. Hop, de tuindeuren open en je loopt er zo naartoe

Een tijdlang was er geen ruimte voor een moestuin, maar dat veranderde toen ze twaalf jaar geleden met haar echtgenoot op een voormalig boerenerf in Harmelen kwam wonen. “Er was een moestuin in de voortuin, maar na een grondige verbouwing hebben we die verplaatst naar achteren, vlak bij de keuken. Ik vind het prettig als de verse kruiden en groenten dicht bij de keuken staan. Hop, de tuindeuren open en je loopt er zo naartoe.” De moestuin ziet er losjes georganiseerd uit. Het hoeft voor Klazina allemaal niet zo precies, ook het doorschieten van groenten vindt ze mooi. Bloeiende radijs of bieslook? Prachtig! Door haar jarenlange ervaring heeft ze geleerd relaxed om te gaan met de dynamiek van een groentetuin. Lastige soorten komen er niet in, makkelijke worden omarmd.

Verhoogde bakken

Om werk te besparen heeft Klazina verhoogde bakken gemaakt. “Op de foto’s staan de plantjes nog op maaiveldhoogte, maar ik wilde niet elke keer de graskanten moeten knippen. De bodemloze bakken steken iets boven het maaiveld uit, dat scheelt veel werk. Een ander voordeel ervan is dat de grond sneller opwarmt in verhoogde kweekbakken, je kunt eerder beginnen.” Om overal goed bij te kunnen liggen tussen de bakken graspaden. “Ik werk graag op mijn knieën, gras is lekker zacht. De paden zijn vijftig centimeter breed zodat de grasmaaier er goed tussendoor kan en er is voldoende ruimte om aan twee kanten van een bak te werken.”

Kleurrijke tuin

Klazina is gek op bloemen en maakt graag boeketten. De moestuin is daarom een mix van groenten, kruiden, kleinfruit en plukbloemen. Op verschillende plekken staan kleurrijke cosmea’s en Zinnia’s tussen de groenten, maar ook overgewaaide wilde cichorei en damastbloemen mogen blijven staan. “Eigenlijk hou ik niet zo van kleur, maar in de moestuin kan alles en laat ik me graag verrassen. Van een collega kreeg ik een keer goudsbloemen, van die enkele oranje met een donker hart. Die zijn voor mij een beetje jeugdsentiment, want vroeger hadden we ze ook op de boerderij. Een paar jaar geleden had ik er een heel vak vol van, samen met vergeet-mij-nietjes, onwijs mooi.” Het meeste doet Klazina op gevoel. “Ik kijk gewoon waar ruimte is en zet daar een leuke plant. Een kleurrijk rijtje tussen groente vind ik ook erg mooi. En er staat altijd één bak vol met snijbloemen. Elk jaar kiezen we weer een andere zadenmix van snijbloemen uit. Dat is ontzettend leuk, want je weet nooit precies wat het gaat worden.

Gewoon doen

Een moestuin is bewerkelijk, maar Klazina kent allerlei manieren om het makkelijker te maken. “De meeste tijd ben je kwijt met onkruid wieden. Er is veel zwarte grond, vooral als je een deel hebt geoogst. Daarom cluster ik vaste planten, zoals aardbeien, kruiden, asperges, en struiken, zoals frambozen. Als je ze bij elkaar zet, is het minder werk. Verder is het niet moeilijk, begin gewoon en leer. Natuurlijk gaat er wel iets mis, maar ik neem dat niet zo serieus. Toen de radijsjes voor het eerst doorschoten, schrok ik, maar er kwamen fantastische bloemen aan. Start met makkelijke soorten, zoals kruiden, sla, radijs, tuinbonen en aardbeien. En geniet.”

BEELD: MAAYKE DE RIDDER

Lees ook..

Moestuin Tag met blogger Miss Beanie
Preisoep met preikiemen
10 tips tegen slakken

BewarenBewaren

Schrijf een reactie