Alliums worden ook wel sieruien genoemd en zijn een ware blikvanger in je moestuin! De prei behoort tot de lagere taxa ervan. Zelfs doorgeschoten is deze plant nog lekker, terwijl andere gewassen in de moestuin dan vaak bitter smaken. Zie het als een buitenkans en serveer het doorgeschoten blad met smaak, bijvoorbeeld in deze heerlijke preisoep met preikiemen!

Preisoep met preikiemen

Voorgerecht voor 4 personen met een bereidingstijd van ± 45 minuten.

Ingrediënten preisoep

  • 5 preien, alleen het witte deel
  • 20 g preikiemen
  • 8 middelgrote aardappelen
  • 2 el boter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 8 dl groentebouillon
  • 2 dl room + wat extra voor serveren
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 tl prei- of uienzaad
  • Zoutvlokken, om te bestrooien

Bereiding

  1. Maak de prei schoon en snijd in ringetjes.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in partjes.
  3. Smelt de boter in een soeppan en bak de prei en knoflook ± 4 min. op halfhoog vuur. De prei moet niet bruin worden.
  4. Houd wat mooie ringetjes apart voor de garnering.
  5. Voeg de aardappelen en de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat afgedekt op laag vuur ± 25 minuten heel zachtjes koken.
  6. Giet de room erbij en pureer de soep met een staafmixer.
  7. Breng op smaak met zout en peper en warm nog even goed door.
  8. Bedruppel eventueel met wat room en garneer met de preikiemen, prei- of uienzaad en zoutvlokken.

Tekst en recept Dosia Brewer | Fotografie Rob van der Vet 

Meer lezen

Preitaart met geitenkaas
Je eigen knoflook kweken
10 tips tegen slakken

Schrijf een reactie