Van sommige kruiden die in je moestuin staan kun je thee zetten, en dat niet alleen, ze hebben ook nog eens een helende werking. En zelfs onkruid kun je inzetten voor een hoger doel!

 1. Brandnetel
  Brandnetel wordt vaak gezien als een vervelend onkruid, maar wist je dat thee van gedroogde brandnetel heel heilzaam is? Brandnetel werkt bloedzuiverend, bloedstelpend, vochtafdrijvend en antiallergisch. Brandnetels helpen bij huidaandoeningen als eczeem en allergische aandoeningen, zoals hooikoorts en astma. Het voorjaar is het beste seizoen om brandnetels te plukken. Dan bestaat tot 25 procent van het drooggewicht van de plant uit proteïne. Dat is hoog voor een bladgroente. Tip voor het plukken: als je de brandnetel vlak onder het bovenste blaadje vastpakt, prikt hij niet. Dan kun je er voorzichtig een blaadje afplukken. En: als je de wortel laat drogen en daar thee van zet, is dat heel goed voor de prostaat.
 2. Monarda
  Monarda, oftewel bergamotplant heeft een heel fijne geur, en de thee ervan is buitengewoon lekker. Het is een rustgevende en slaapverwekkende thee die ook de spijsvertering bevordert. De thee kan getrokken worden uit gedroogde bloemen. Verse bloemblaadjes zijn goed eetbaar en kunnen gebruikt worden in salades. Gedroogde bloemen en bladeren worden vaak in geurzakjes en potpourri’s gebruikt. De bladeren, vers of gedroogd, verlenen wijn en cocktails een bijzondere smaak.
 3. Lavendel
  Lavendelbloemen dragen bij aan een goede spijsvertering en werken verlichtend als je last hebt van migraine en duizeligheid. Bovendien heeft lavendel een rustgevende werking, waardoor je minder prikkelbaar wordt en beter in slaap valt. Gedroogde lavendel wordt ook wel in een katoenen zakje onder het hoofdkussen gelegd om beter te slapen. Als je er thee van wilt zetten, doe je twee theelepels gedroogde lavendelbloemen in heet water en laat je het 10 minuten trekken.
 4. Citroenkruid
  Dit kruid is goed voor de spijsvertering en heeft een positieve werking op de galblaas. Citroenkruid is ook geschikt voor het onderdrukken van angst en nervositeit, omdat het een positief effect heeft op het zenuwstelsel. Je kunt er lekker slaperig van worden, dus probeer dit ook eens wanneer je moeite hebt met slapen.
 5. Tijm
  Als je vermoeid bent en je wat grieperig voelt, is thee op basis van tijm een goed idee. Tijm stimuleert ook de spijsvertering, dus je kunt de thee het beste niet vlak voor het slapengaan drinken. Verder helpt tijm tegen buikkrampen en tegen winderigheid.
 6. Rozemarijn
  Rozemarijn gebruik je waarschijnlijk eerder om eten mee te kruiden dan als thee. Toch kun je er eens thee van proberen te trekken, want het brengt je darmen tot rust, werkt als een antioxidant en gaat de vrije radicalen in je lichaam tegen.

Lees ook:

Verse kruiden drogen op 3 manieren
Klimrek voor bonen
Moestuin hack: harde kruiden invriezen in olie

Schrijf een reactie