Fermenteren is hip! Wij snappen wel waarom. Het is een mooie conserveertechniek, je hoeft geen oogst weg te gooien en het is ook nog eens gezond. Miss Beanie experimenteert graag met deze techniek om de lekkerste gerechten mee te bereiden. Zoals deze gefermenteerde appelschijfjes, waarvan ze ook een heerlijke amuse heeft gemaakt. Dat recept delen we woensdag! 

Miss Beanie: “Omdat we dit jaar nogal een flinke appelopbrengst hebben besloot ik om een klein deel van de appeloogst te gaan fermenteren. Neeee geen appelcider (wil ik nog wel gaan maken!) maar ‘gewoon’ gefermenteerde appelschijfjes. Wat je daarmee kunt doen? Eet regelmatig een schijfje om je darmen en je smaakpapillen een plezier te doen. Daarnaast kan je de gefermenteerde appel bijvoorbeeld in je salade verwerken. Een zuurtje in salade is altijd fijn!”

Ingrediënten en benodigdheden:

Voor één grote pot appelschijfjes

  • 2 of 3 stevige appels (afhankelijk van de grootte)
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel keltisch zeezout
  • 1 probioticacapsule (bijvoorbeeld een probioticacapsule van Vitiv)
  • 400 ml water
  • 1 kaneelstokje en 1 steranijs OF 3-5 laurierblaadjes (lees onderaan meer smaakvariatietips)
  • Keukengerei
  • Een glazen pot inclusief deksel met een inhoud van 800 ml of een weckpot van ongeveer dezelfde inhoud
  • Glazen plaat en rond voorwerp om drijvende appels onder het pekelwater te houden. Miss Beanie gebruikte een glazen deksel van een weckpotje. Een glazen coaster of iets van steen is ook een goede optie.
  • In het boek ‘Verrot Lekker’ van Christian Weij lees je dat een boterhamzakje gevuld met water ook een ‘deksel’ kan vormen. Miss Beanie probeert zoveel mogelijk plastic te vermijden, maar dit is dus ook een optie als je niets anders hebt.

Bereiding:

  1. Meng het water met de citroensap en het Keltisch zeezout.
  2. Open de capsule met probiotica en voeg het poeder toe aan het pekelwater, meng goed.
  3. Boen de schil van de appels schoon.
  4. Schil de appels niet, snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in 3 of 4 plakjes.
  5. Vul de pot tot ongeveer 5 centimeter van de bovenrand met de appelschijfjes.
  6. Giet het pekelwater eroverheen en zorg dat de appels net onderstaan.
  7. Plaats het glazen dekseltje op het mengsel en zorg dat alles onder water staat.
  8. Draai het deksel op de pot, bewaar de pot op kamertemperatuur en vermijd zonlicht.
  9. Na 3 dagen is je appel voldoende gefermenteerd. Wil je een intensere smaak? Laat dan nog 1 of 2 dagen verder fermenteren. Let op: te lang fermenteren resulteert in appelmoes!
  10. Je kunt de gefermenteerde appels twee maanden in de koelkast bewaren. Het beste is dan om het pekelwater weg te gieten. Als je de appels in het pekelwater in de koelkast bewaart, zal het fermentatieproces  door de lage temperatuur vertraagd worden, maar de appels zullen wel steeds zachter worden.

Variëren met smaken

Miss Beanie:Je kunt natuurlijk alle kanten op met het toevoegen van smaken. Je kunt in plaats van de laurierblaadjes of de kaneel en steranijs ook tijm toevoegen. Of oregano, munt of citroenmelisse. Roomse kervel, rozemarijn, noem maar op! Geef je zintuigen en je fantasie de ruimte! Voeg de appels toe aan je ontbijt, je salade, eet lekker uit het vuistje, maak een raw apple crumble of deze amuse.”

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Appelchips uit de oven
Appeldessert met kaneel en kokos
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie

Schrijf een reactie