Miss Beanie besloot dit jaar te experimenteren met haar appeloogst. Ze fermenteerde een deel en maakte hier een heerlijke amuse van met knolselderij en hazelnoot. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, verzekert ze ons. Ga jij het proberen?

Miss Beanie: “Wat is dit een leuke combi voor een vegan amuse! Appel, knolselderij, rucola en hazelnoot. Het leuke is dat je bijna alles uit je eigen moestuin kunt halen, of die van vrienden natuurlijk. Of fiets even langs de bioboerderijwinkel. Allemaal eerlijke, pure ingrediënten voor een zinnenprikkelende amuse. De hazelnoten heb ik gewoon buiten geraapt. De stoep lag er vol mee. Wat een heerlijkheid. De keuze voor rucola was ook snel gemaakt. Dat is met en zonder moestuin heel makkelijk te verbouwen tot diep in de herfst. En de subtiele nootachtige smaak leek me een mooie aanvulling op het zure prikkeltje van de gefermenteerde appelschijfje en het zoet van de knolselderij. Je hebt voor dit recept  overigens maar een klein deel van de knol nodig. Geen nood! Maak van het overgebleven deel van de knol dit recept voor een overheerlijke knolselderijsteak; die is echt genieten, al zeg ik het zelf!”

Let op: je moet enkele dagen voor het maken van deze amuse al aan de slag met het fermenteren van de appelschijfjes. Een heel makkelijk klusje en weer eens een andere bereiding van de appel.

Ingrediënten en benodigdheden:

Voor 6 personen

  • ca. 15 gefermenteerde appelschijfjes
  • 125 gram knolselderij (maak van de overgebleven knolselderij deze heerlijke steaks!)
  • 2 laurierblaadjes
  • hand hazelnoten
  • hand rucola en een paar kleine blaadjes voor de garnering
  • snuf himalayazout
  • snuf peper
  • keukengerei
  • 6 kleine borrelglaasjes
  • staafmixer

amuse

Bereiding:

  1. Rooster de hazelnoten in een koekenpan; schud regelmatig en laat afkoelen.
  2. Schil de buitenkant van de knolselderij en snijd de knol in blokjes.
  3. Zet de blokjes in een klein laagje water met de laurierblaadjes op en kook in ca. 20 minuten gaar.
  4. Giet de knolselderijblokjes af, verwijder de laurierblaadjes, pureer met de staafmixer en laat afkoelen.
  5. Snijd kleine dobbelsteentjes van de appelschijfjes.
  6. Sla met de onderkant van een pan de hazelnoten plat tot kleine stukjes (niet te fijn!).
  7. Hak de rucola fijn en meng samen met een goeie snuf zout en peper door de knolselderijpuree.
  8. Schep in ieder borrelglaasje een theelepel knolselderijpuree, 2 theelepels appelblokjes.
  9. Decoreer met enkele kleine blaadjes rucola en strooi tot slot de gehakte hazelnoten er overheen.
  10. Tip: maak een testversie en proef om te kijken of je de balans goed vindt! De zoete puree heeft flink wat zuur van de appel nodig.

Je kunt dit amusegerecht ook van tevoren maken. Bewaar de appels en knolselderij koel en bewaar de hazelnoten in een afgesloten bakje buiten de koelkast.

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Gefermenteerde appelschijfjes van Miss Beanie
Appelchips uit de oven
Appeldessert met kaneel en kokos
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie

Schrijf een reactie