Onze nieuwe aanwinst op Oogstkoken.nl: de enthousiaste Nikki Vrees! Haar grote passies zijn schrijven en moestuinieren, dus we kunnen niet wachten op de moestuinavonturen die zij de komende tijd met ons zal delen. In deze Moestuin Tag stelt zij zich voor en deelt ze haar beste tips, favorieten, successen en grootste moestuinblunder!

Even voorstellen:

“Hallo! Ik ben Nikki, een jonge schrijfster van 31 jaar uit het Noord-Hollandse Alkmaar. In het dagelijks leven schrijf ik kinderboeken en werk ik onder andere aan een bundel met gedachten en gedichten. Ik schrijf veelal over de natuur, dat is mijn grootste inspiratiebron. De aarde is belangrijk voor mij en met mijn verhalen hoop ik anderen te inspireren om op een andere manier naar de aarde te kijken. Mijn tweede grote passie is tuinieren en ik ben op een missie om de wereld te vergroenen. Onze eigen tegeltuin heb ik omgetoverd tot groen paradijs en ik maak er een sport van om elke centimeter te benutten. Mijn ‘kleine-rijtjeswoning-tuin’ staat vol fruitbomen en bessenstruiken en heeft een minimoestuin van twee vierkante meter. Na een aantal jaar kon de tuin niet meer aan mijn wensen voldoen, ik had een enorme drang naar meer grond en de wens om meer te kunnen verbouwen, dus besloot ik een volkstuin te nemen. Sinds een half jaar ben ik de trotse bezitter van 200 vierkante meter tuin met daarop een gigantische kas, wat echt een droom was die uitkwam. Al lange tijd wilde ik een kas maar kon hem nergens kwijt, behalve op het dak, en dat leek me niet zo praktisch. Dankzij de kas heb ik dit jaar twintig tomatenplanten in plaats van de gebruikelijke twee.”

Jouw tuin in 5 woorden:

“Ecologisch, groen, wild, inspirerend en rustgevend.”

Eerste oogst:

“De meiraap, een makkelijk gewas dat vroeg in het voorjaar geoogst kan worden. Mits de slakken eraf blijven!”

Favoriete oogst:

“Alles uit de fruittuin. Ik ben gek op fruit en heb appels, peren, pruimenbomen, een vijgenboom, perzikboom, frambozen, bramen, blauwe bessen, aardbeien, druiven, kruisbessen, zwarte bessen en de verrukkelijke Japanse bes.”

Waarom word jij blij van moestuinieren?

“Van kinds af aan al voelde ik me verbonden met de natuur. Die heeft een grote aantrekkingskracht op mij en brengt rust in mijn hoofd. Tijdens mijn burn-out werd me pas echt duidelijk wat de natuur en tuinieren voor mij betekent. Mijn hoofd werkte niet meer en de tuin gaf mij fysiek iets te doen. Door te tuinieren kan ik letterlijk bezig zijn met de natuur. Wanneer ik buiten ben en voor de tuin zorg, voel ik een soort oerkracht ergens diep in mezelf. Het maakt mijn hoofd leeg en ontspant, ik kan alles laten gaan. Daarnaast brengt een tuin ook heel veel vreugde! Het is zo leuk om je eigen voedsel te zien groeien, van het eerste bloemetje of knopje tot het moment van de oogst. Ik word supergelukkig van een met aandacht bereidde maaltijd vol verse, gezonde en onbespoten producten uit eigen tuin.”

Grootste moestuinblunder:

“Nu ik een kas heb, kan ik eindelijk paprika’s verbouwen. In de minimoestuin vonden ze het toch wat koud. Vol enthousiasme zaaide ik een rijtje en zag hoe ze groeiden. Stap voor stap volgde ik hun proces en ik gaf ze geregeld water. Na een maand of twee waren ze al uitgegroeid tot behoorlijke planten. Nieuwsgierig zocht ik steeds naar de eerste bloemknoppen, maar ik vond niks. Geduld hebben, zei ik tegen mezelf. Maar toen een maand later de tomaten al vol in bloei stonden en de paprika nog steeds ‘kaal’ was, kreeg ik argwaan. Ik heb het zaadzakje erbij gepakt en het ras opgezocht via Google om er vervolgens achter te komen dat ik drie maanden lang onkruid water heb gegeven. Gelukkig staan er inmiddels echte paprika’s…”

Grootste moestuinsucces:

“Dat ik goed aanvoel waar ik de planten moet neerzetten, zodat ze optimaal kunnen groeien en bloeien.”

Welk moestuinboek moet iedereen in zijn kast hebben?

“Ik heb geen moestuinbijbel. Ik tuinier meer op gevoel en experimenteer graag, maar vind het ook leuk om in tuinboeken te bladeren en nieuwe ideeën op te doen. Momenteel lees ik een boek over permacultuur: ‘Tuin Smakelijk’ van Vera Greutink. En wanneer ik echt iets wil opzoeken, pak ik meestal een oud boekje uit de jaren ’70 wat ik ooit voor dertig cent op een rommelmarkt kocht: ‘De gezonde moestuin’ van Meta Strandberg. Dat vind ik zó praktisch en helder. Het boek ‘The Plant Pharmacy’ van Lisette Kreischer vind ik ook erg inspirerend. Kruidenplanten krijgen weer hun waarde terug in dit boek. Dat medicijnkennis haar oorsprong vindt in geneeskrachtige planten zijn we gaandeweg, tijdens alle technologische ontwikkelingen, een beetje vergeten. Dit boek brengt oude wijsheid in een fris jasje en daagt je uit om zelf aan de slag te gaan.”

Lees ook:

Moestuin Tag met permacultuurfan Pytsje
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie
Suzanne test: verticaal moestuinieren in de Tower Garden

1 Reacties

  1. We moesten wachten op het ontbijt dus heb ik je stuk gelezen op oogstkoken.nl: leuk zeg! Je inspireet me Nikki. Ik kan ook flink aan de bak als ik terug kom van vakatie. Er moeten meer tegels uit onze tuin (en uit andere tuinen).

Schrijf een reactie