Wat is dat leuk en inspirerend, zo’n Moestuin Tag! Al zeggen we het zelf. De enthousiaste Miss Beanie gaf vorige maand het stokje door aan een net zo grote moestuinfanaat: Pytsje, die samen met haar broer Sjoerd een permacultuurtuin in Friesland heeft. Ze volgden hiervoor samen de jaaropleiding Friese Permacultuur Landbouw. Pytsje deelt vandaag haar beste tips, favorieten, successen en grootste moestuinblunder met ons.

Even voorstellen:

“Hallo! Ik ben Pytsje, 27 jaar, en ik werk vier dagen in de week als gedragsdeskundige binnen de gehandicaptenzorg. Dat geeft mij drie dagen per week om samen met mijn broer (en veel inzet van onze moeder) onze permacultuurtuin in Friesland te onderhouden. Die hebben we ‘De tuin van de toekomst’ gedoopt. Opgegroeid op een boerderij heb ik van kinds af aan al een klein tuintje gehad. De afgelopen jaren heb ik dit doorontwikkeld tot een grote eetbare tuin rondom de boerderij. In 2017 volgde ik samen met mijn broer Sjoerd een permacultuur-jaaropleiding, met als doel om een stuk grond van 0,5 hectare aan te passen op basis van deze principes. Sjoerd zal het fruit en de groenten gebruiken voor zijn eigen restaurant: De Ohm van Emma in Leeuwarden. Ik wil me graag verdiepen in geneeskrachtige kruiden, het verwerken van eigen producten en het verzorgen van cursussen. Daarnaast wil ik mijn pedagogische vaardigheden gaan inzetten om een vorm van coaching in de tuin aan te bieden. Het is de perfecte plek om tot rust te komen.”

Jouw tuin in 5 woorden:

“Polycultuur, kleurrijk, rust, avontuur, lievelingsplek.”

Wat is permacultuur eigenlijk?

“Bij permacultuur gaat het om de diversiteit en de samenhang. De basis van permacultuur bestaat uit fruit- en notenbomen met eronder en ertussen bessenstruiken en eetbare vaste planten. Het geheel versterkt elkaar. En tussen deze vaste bestanddelen is nog plaats voor eenjarige gewassen. Het is een hele andere insteek dan de standaard moestuin of de monocultuur die in de landbouw gangbaar is. Bij de permacultuur maak je veel meer gebruik van het bodemleven, dat je moet voeden met organisch materiaal, de interactie tussen de planten, de zon en de wind.”

Eerste oogst:

“De vroege aardbeien die ik als jong meisje stiekem in de tuin snoepte. Tegenwoordig kijk ik altijd uit naar de eerste daslook-oogst van het jaar, het begin van veel verse oogst uit eigen tuin.”

Favoriete oogst:

“Kruiden en bloemen! Maar ook enorme pompoenen en kolen. Zo hebben we dit jaar voor het eerst zelf zuurkool gemaakt. Erg leuk!”

Waarom word jij blij van moestuinieren?

“Het gevoel dat je je in een tijdloze zone bevindt. Ik kan uren en dagenlang in de tuin bezig zijn en totaal opgaan in het nu. Heerlijk.”

Beste tip:

“Het permacultuur principe ‘if you can’t beat it, eat it!’. Hierdoor wordt het verwijderen van zevenblad of paardenbloemen een fijne klus, omdat je er weer andere leuke dingen mee kunt doen. Zoals het maken van zevenbladspinazie en paardenbloemthee.”

Grootste moestuinblunder:

“De eerste blunder van dit jaar zit er alweer op. Tijdens de eerste warme dagen stonden de jonge plantjes buiten en die zijn helaas verbrand. Tijd om alles weer opnieuw te zaaien.”

Grootste moestuinsucces:

“Het grootste succes is voor mij het geven van een rondleiding door onze tuin. En hiermee mensen inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met tuinieren en permacultuur. Ze schrikken eerst vaak een beetje van de (geordende) chaos in de tuin, maar na onze uitleg snappen ze de logica van bepaalde keuzes en plantencombinaties.”

Wat is je favoriete en minst favoriete tuinklusje?

“Die heb ik niet! De vrijheid om te kunnen doen wat ik op dat moment wil doen in de tuin zorgt ervoor dat alle klussen leuk zijn. Als er een keer echt iets moet gebeuren op een bepaalde dag, dan vind ik dat vaak iets minder leuk.”

Favoriete moestuinrecept:

“Goudsbloemthee. Dit klinkt heel simpel, maar is heel effectief. Zomers droog ik veel blaadjes van de goudsbloem en in de winter bij een beginnende keelonsteking drink ik hier thee van. De volgende dag zijn de klachten voorbij!”

Welke moestuinierders vind jij inspirerend?

“Ik vind het heel leuk om andere tuinen te ontdekken. Iedere tuin en dus iedere tuinierder heeft iets unieks. En iedereen blinkt ergens in uit. Meekijken bij anderen en gesprekken voeren over hoe zij het doen; daar haal ik veel inspiratie uit.”

Ik geef deze tag door aan:

“Marin van Groene Avonturen. Zij is zo’n collega-tuinierder die ik heel inspirerend vind!”

Lees ook:

Moestuin Tag met blogger Miss Beanie
Pittige pasta met peterselie, garnalen en citroen
Suzanne test: verticaal moestuinieren in de Tower Garden

BewarenBewaren

Schrijf een reactie