Eén keer in de zoveel tijd gaat op zondagochtend de hele eetbare daktuin op de schop. Dan trekt Philip van Traa samen met dochter Evy alles uit de plantenbakken en vult ze met nieuwe grond en gewassen. ,,Ik kies voor groen én lekker, zoals groenten, kruiden en eetbare bloemen. Elke week eten we wel een salade uit eigen tuin.”

Al die kale dakterrassen in de stad: Philip begrijpt er niets van. “Je moet er iets verder voor lopen dan voor je achtertuin, maar het kan net zo goed een fantastische plek zijn. Wij genieten hier ’s avonds en in het weekend van de zon, met een drankje of de barbecue erbij.”

De Amsterdamse daktuin van Philip is 25m2. De kweektafel in de hoek is een ontwerp van zijn eigen bedrijf GrownDownTown. “Wij voorzien horeca van groenten en kruiden op hun dak. Daarvoor ontwerpen we speciale kweektafels en -kasten. Op mijn eigen dak kan ik lekker experimenteren. De tuinmeubels heb ik ook zelf ontworpen. We hebben voor kunstgras gekozen, omdat dat meteen een tuingevoel geeft.”

Bijzonder gevoel

Zijn dochter vindt het net zo fijn als hij: vieze handen krijgen. ,,Mijn zoontje Gijs lijkt meer op zijn moeder: zij blijven liever schoon. Ik ben van oorsprong hovenier en hoewel ik nu meer op kantoor zit, zal ik altijd tijd blijven maken voor tuinieren. Het heeft letterlijk en figuurlijk met aarden te maken. Je bent in contact met de aarde en ziet hoe zaadjes uitgroeien tot planten. Dat geeft een bijzonder gevoel dat ik niet wil missen. Dus straks gaat dit overhemd gewoon weer uit en sta ik ergens op een dak weer tussen de planten.”

Van het loof van venkel kun je een heel mooie saus maken

Geïnspireerd door chefkoks als klanten en zijn eigen eetbare daktuin in Amsterdam is koken een hobby geworden. Philip experimenteert inmiddels graag met smaken en ingrediënten. “Het loof van venkel gooien de meeste mensen bijvoorbeeld weg, terwijl je er een heel mooie saus van kunt maken. Omdat ik altijd iets nieuws probeer, gaat het ook weleens mis. Dan eten we uiteindelijk maar een boterham.”

Foto: Marco Okhuizen

Schrijf een reactie