Op de zonnige vlaktes aan de voet van de Pyreneeën gedijt een bijzondere bonensoort: de haricot Tarbais. Een in Frankrijk gekoesterd wit boontje dat smelt in de mond en in culinaire kringen een bijna goddelijke status geniet. Je kunt deze boon ook in je eigen moestuin kweken, en er vervolgens de heerlijkste gerechten mee maken! Dit zijn onze favorieten.

Dip van witte bonen

Voorbereidingstijd: 10 uur (weken en koken) | Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

  • 400 g haricot Tarbais (of evt andere witten bonen)
  • 1 citroen
  • 1 el tahin
  • 1 el gehakte bladpeterselie
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 1 teen knoflook
  • 1 el geroosterde pijnboompitten
  • snufje komijnpoeder en zout

Bereiding:

    1. Week de bonen 8 uur en kook ze vervolgens in 1-3 uur gaar en zacht.
    2. Giet de witte bonen in een zeef en spoel af met koud water. Laat uitlekken.
    3. Snijd de citroen doormidden en pel en pers de knoflook.
    4. Maal de bonen met de tahini, knoflook, komijn en het zout tot een glad mengsel in een keukenmachine. Pers de citroen en giet 1 el sap en 2 el olijfolie bij het mengsel.
    5. Roer de pijnboompitten en peterselie erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe.
    6. Serveer de dip in een schaaltje en besprenkel met wat extra citroensap en olijfolie.

Vegetarische curry met witte bonen

Voorbereidingstijd:  10 minuten | Bereidingstijd: 20 minuten
Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 aubergine of paprika
  • 2 el olijfolie
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 el groene, rode of gele currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras

Bereiding:

  1. Verwarm de olijfolie.
  2. Snijd de aubergine of paprika in blokjes en bak 5 minuten op matig vuur.
  3. Snijd ondertussen de courgette in blokjes en snipper de ui.
  4. Voeg de currypasta en de ui toe en bak 2 minuten.
  5. Voeg de kokosmelk, de courgette en een stengel geplette citroengras  toe, laat 8 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Voeg de witte bonen toe en verwarm deze enkele minuten mee.
  7. Voeg naar smaak peper, zout en andere kruiden, zoals verse koriander of peterselie, toe.

Voedingswaarde van haricot Tarbais

Deze witte bonen bevatten per 100 g ongeveer 17 g eiwit, 61 g koolhydraten, 27 g voedingsvezels en 2 g vet. Ze zijn rijk aan foliumzuur, vitamine B1, B6, ijzer, kalium, magnesium, fosfor, zink, koper en mangaan. Bij denieuwetuin.be kun je Tarbais-zaden kopen.

Lees ook:

Kruisbessenpie met rode bessen
How-to-video: gerecyclede fles als plantenoppas
Dolmades met een mediterraanse vulling

BewarenBewaren

Schrijf een reactie