Nu is het moment om walnoten te rapen, of misschien heb je thuis al een voorraadje liggen. Je kunt ze natuurlijk door de salade doen, maar een tapenade van walnoot ervan maken is ook een aanrader. En in een half uurtje is het gepiept.

Het voordeel (of nadeel) van deze zelfgemaakte tapenade van Miss Beanie, is dat je de tapenade uit de supermarkt niet snel meer in je mandje zult stoppen. Kortom: na het maken van dit smeersel is er geen weg meer terug.

In deze tapenade zit ook basilicum. Als je deze in de supermarkt in een potje koopt, blijft-ie nooit lang staan. Een tip is om ‘m in een grotere pot te zetten. Dan zul je er langer plezier van hebben. Basilicum bevat o.a. vitamine A en K, ijzer, magnesium, koper, mangaan en kalium en antioxidanten. Je hoeft er dus vooral niet heel zuinig mee te zijn!

Tapenade

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten
35 gram walnoten
50 gram zwarte olijven (groene of kalamata ook mogelijk)
1 klein teentje knoflook
4 takjes verse basilicum of 3 theelepels gedroogde basilicum
4-5 eetlepels extra vierge olijfolie
snuf peper en/of zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Rooster de walnoten op een medium laag pitje in de koekenpan. Voorkom dat ze donkerbruin/zwart kleuren: dit geeft een bittere smaak
  • Hak de olijven zo fijn als je kunt: ik snij ze eerst in dunne ringetjes en hak ze vervolgens fijn *)
  • Hak de knoflook fijn, en als je verse basilicum gebruikt: hak deze ook fijn
  • Meng dit met de rest van de ingrediënten in een schaaltje en breng op smaak met een snuf zout en/of peper*) Tijdnood? Geen nood! Een hakmolentje biedt dan uitkomst. Doe dit alleen als het echt niet anders kan. De olijven worden namelijk redelijk snel tot puree vermalen, terwijl de kleine olijfstukjes voor de textuur juist heel fijn zijn.

Serveertips
Lekker op een (glutenvrij) toastje of stokbrood. Of als je nog gezonder of lowcarb wilt: op een plakje komkommer of courgette, óf… in een witlofblaadje; ziet er superleuk uit in zo’n schuitje.

Eet smakelijk!

Tapenade

Schrijf een reactie