Miss Beanie heeft weer een heerlijk recept voor ons: vegan dolmades met een mediterraanse vulling. Gemaakt van druivenbladeren, oregano en knoflook uit haar eigen moestuin, en andere lekkere ingrediënten. Ze koos voor een snelle versie, die na het rollen niet meer gestoomd hoeft te worden. Wel zo makkelijk! Want op warme zomeravonden heeft niemand zin om lang in de keuken te staan…

De dolmades zijn heerlijk en origineel als borrelhapje, maar ook bij een picknick of barbecue. Miss Beanie: “Er zijn vooral veel Griekse of Turkse recepten, maar ik heb deze dolmades met een mediterraanse vulling gemaakt: lekker zomers! Naast de druivenbladeren, oregano en knoflook kun je natuurlijk ook tomaten, uien en citroenen uit eigen moestuin gebruiken. Mocht je geen druivenbladeren hebben, koop dan wijnbladeren in de winkel. En wist je al dat de bladeren een enorme hoeveelheid aan vlavonoïden, mineralen en vitamine C bevatten?”

Ingrediënten (voor ongeveer 18-20 dolmades):

 • 250 g gekookte zilvervliesrijst
 • 20 druivenbladeren – medium formaat
 • 2 grote uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 6-8 halve zongedroogde tomaatjes in olie
 • ca 10 takjes oregano
 • 10 groene olijven (zwart mag ook)
 • el citroensap
 • scheutje olie voor het fruiten
 • flinke snuf zout en peper

Aan de slag

 1. Kook de zilvervliesrijst (voor 250 gram gekookte rijst heb je ongeveer 100 gram ongekookte rijst nodig). De rijst mag best plakkerig zijn. Dat rolt makkelijk.
 2. Was de druivenbladeren, verwijder het steeltje en kook deze ca 10 minuten in een heel klein laagje water.
  Snipper de uien fijn en hak de knoflook. Verwarm de koekenpan voor op medium vuur, voeg een scheutje olie toe en fruit de ui en knoflook.
 3. Hak de oregano. Alleen gedroogde oregano in huis? Gebruik dan een flinke eetlepel. Voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel en roer regelmatig door.
 4. Hak de zongedroogde tomaten en de olijven in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel. Roer enkele minuten goed door.
 5. Voeg de gekookte rijst toe aan het ui-knoflookmengsel. Meng alle ingrediënten goed.
 6. Giet er een eetlepel citroensap bij en eventueel wat geraspte citroenschil.
 7. Proef! Nog wat zout en/of peper nodig? Iets meer zuur? De vulling mag veel smaak hebben.
 8. Haal de vulling van het vuur en druk het plakkerige mengsel goed aan.
 9. Leg een druivenblad op je werkblad, met de onderkant van het blad naar boven. Schep hier een kleine eetlepel van het mengsel op en druk een beetje aan, zodat het een compact rolletje wordt.
 10. Vouw eerst de linker- en rechterzijde van het druivenblad naar binnen en rol daarna stevig op.
 11. Laat de dolmades verder afkoelen in de koelkast. Dan worden ze nog iets steviger. Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren.

Variatietips

In plaats van oregano kun je ook tijm of basilicum gebruiken. Wil je extra bite en proteïne? Rooster dan wat pijnboompitten of zonnebloempitten en meng dit door de vulling. Of voeg wat hennepzaad toe.

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Radijs kweken en eten: 4 seizoenen lang
Weiland-shake met spinazie
Hotspot: de Veldkeuken en historische moestuinen in Amelisweerd

Schrijf een reactie