Het is misschien niet een combinatie die als eerste in gedachte schiet als je aan pannenkoeken denkt, maar boerenkool combineert heel lekker met een pannenkoek én het staat zo op tafel. Perfect als lunch bijvoorbeeld.

Op allerlei manieren ‘super’

Miss Beanie smulde vroeger al van het overgebleven boerenkoolkliekje dat nog even opgewarmd was in de koekenpan. Zij bedacht deze boerenkoolpannenkoek, die haar aan de opgewarmde stampot van vroeger doet denken. Naast dat deze pannenkoek behoorlijk voedzaam is, is hij door de toegevoegde boerenkool ook nog eens gezond. Want de groente is niet voor niets tot superfood uitgeroepen. Het is vezelrijk en bevat ijzer, vitamine A, C en K en anti-oxidanten. Daarnaast zitten er omega 3 vetzuren in, die van nature niet veel in ons westerse voedsel voorkomt.

Palmkool kan ook

De luchtige ronde schijfjes zijn glutenvrij, vegan en fijn voor je portomonee: er zitten namelijk maar een paar ingrediënten in. Voor dit recept gebruikte Miss Beanie diepvriesboerenkool. Heb je palmkool in de tuin staan? Dan kan je die ook gebruiken in plaats van boerenkool. Snij ‘m zo fijn als je kunt. En het kan zijn dat je nog ietsje water moet toevoegen. Het beslag moet sowieso dikker zijn dan pannenkoekenbeslag.

Boerenkoolpannenkoek

Dit heb je nodig
voor 6 pancakes

  • 150 gram boekweitmeel
  • 250 ml water
  • 200 gram boerenkool (diepvries boerenkool of hak zelf zeer fijn)
  • (evt. snuf zout)
  • olie om in te bakken
  • koekenpan

Aan de slag

  • Meng het water door de boekweitmeel
  • Voeg de boerenkool toe
  • Schenk wat olie in een voorverhitte koekenpan en schep een soeplepel beslag in de pan
  • Strijk met de bolle kant van een vochtige lepel eventueel het beslag wat gladder
  • Bak iedere kant 2 tot 3 minuten
  • Verwarm een andere koekenpan op een laag pitje, en leg hier alle pancakes in, zodat ze nog verder kunnen garen

Een keer wat anders

Heb je de pannenkoekjes al een paar keer gegeten en ben je op zoek naar wat afwisseling? Dan kun je voor meer bite wat komijn, cayennepeper of paprikapoeder toevoegen. Maar ook knoflook, oregano of peterselie uit de moestuin zijn heerlijk hierbij.

Tijd besparen

Maak meer pannenkoeken dan je op kunt en vries wat in. Zo heb je altijd wat achter de hand voor een snelle en gezonde lunch.

Lees ook:

Appelchips uit de oven

Moestuinsnack: komkommer-pestorolletjes

Dolmades met een mediterraanse vulling

Schrijf een reactie