Een weekje kamperen in een yurt (Mongoolse tent). Daar hebben we allemaal weleens van gehoord. Even lekker back to basic in de natuur. Maar wonen in een yurt, waar blogger en wildplukgids Marin (28) voor koos, dat is andere koek! Haar grote droom was om samen met anderen zelfvoorzienend te leven. En dat doet ze nu, in een ecodorpje vlak bij Leeuwarden. 

Je kent Marin misschien van Groene Avonturen. Vanaf 2015 beschreef ze hier hoe ze steeds groener ging leven in de stad. Vanaf 2017 gingen haar blogs over het leven als moderne nomade, fietsend door het land als vrijwilliger op biologische boerderijen. Marin: “Vorig jaar juli stapte ik op de fiets om voor onbepaalde tijd te gaan vrijwilligen op biologische boerderijen. Met als uiteindelijk doel een plek te vinden waar ik mijn droom zou kunnen gaan leven: samen met anderen zo duurzaam en groen mogelijk leven, midden in de natuur. Na een half jaar vrijwilligen begon ik langzamerhand een eigen plek te missen. Maar terug naar de stad, écht niet!

Begin januari 2018 schreef ik precies op hoe ik zou willen wonen als alles mogelijk zou zijn. Groots denken, ik hou ervan! Hier kwam het wonen in een yurt (Mongoolse tent) uit. Ik had geen plek voor de yurt, geen geld, maar toch wist ik zéker dat het in 2018 zou gaan lukken. En ja hoor, een maand later was alles voor elkaar. Ik kon geld lenen van familie en vond een klein ecodorpje vlakbij Leeuwarden waar ze eigenlijk een bewonersstop hadden, maar waar een jong persoon in de groep nog miste.”

Permacultuur

“De permacultuuropleiding die ik twee jaar geleden deed, komt hier goed van pas. Alles wordt in ons dorp namelijk vanuit de permacultuurprincipes bedacht en ontworpen. De komende tijd gaan we een plan voor de tuin ontwerpen. Het zal een eetbaar landschap worden. We planten zoveel mogelijk fruitstruiken, fruit- en notenbomen en vaste eetbare planten en kruiden. Een klein voedselbos op onze 0,8 hectare. Er is zeker plek voor een moestuin met eenjarige planten, maar daar ligt niet onze focus op.

Op dit moment hebben we vooral planten en bloemen voor de bijen staan. Ook komen er veel wilde planten op die erg lekker zijn om te eten: paardenbloem, weegbree, vrouwenmantel, klaver, hondsdraf, melde, brandnetel en wilde wortel. ’s Ochtends maak ik vaak een smoothie waarin ik een handvol wilde planten verwerk. Her en der groeien pompoenen en courgettes, net als Oost-Indische kers en verschillende kruiden. Ook staan er vierhonderd jonge boompjes (de meeste zijn nu niet meer dan een dikke tak) in potten te wachten om in de herfst de grond in te gaan. Zelf heb ik een minimoestuin waarin snijbiet, zomerpostelein, pluksla, radijsjes, bladmosterd en rucola groeit.

Nu we nog geen grote moestuin hebben, koop ik de rest van mijn groente bij de lokale biologische boer. Samen met een vriendin heb ik Loka Loka bedacht, een website en app waarmee je kunt zien welke boeren/markten/afhaalpunten/molens etc. er bij jou in de buurt zijn.

Op deze manier bestaan mijn gerechten dus uit een combinatie van wildpluk, permacultuur, moestuin, lokale bioboer én biologisch exotisch. En zo stem ik met mijn vork voor een groene, sociale wereld.”

Wildplukwandelingen met Marin

Marin organiseert door het hele land wildplukwandelingen en -workshops. Hierin leer je hoe eetbaar je eigen stad of dorp is. Marin: “We gaan samen op pad om te kijken wat er in jouw omgeving te plukken en te rapen valt. Zonder dat je het weet, fiets of wandel je langs een overvloed aan eetbare wilde planten, bessen, paddenstoelen en noten. Wildplukken brengt je dichter bij de natuur, scheelt geld en maakt van elke wandeling een mini-avontuur.”

Bekijk de geplande workshops voor dit jaar op Groeneavonturen.nl.

Wilde kookworkshops

Vanaf 2019 geeft Marin wilde kookworkshops in haar ecodorp Frijlan (Leeuwarden). “Eerst is er een wildplukwandeling, daarna gaan we de oogst buiten klaarmaken op het vuur.” De workshop zal ongeveer 4 uur duren. Houd haar en onze website in de gaten als deze workshops je leuk lijken. Wij doen in ieder geval graag een keer mee!

Lees ook:

Hotspot: Restaurant De Kas
Venkelsmoothie: fris en romig

Schrijf een reactie