Moestuinieren in de keuken, op het balkon of het dakterras: verticaal moestuinieren kan overal! Daarom is voedingsdeskundige Suzanne Broers groot fan van de Tower Garden. Een verticaal hydroponics systeem dat weinig ruimte inneemt. “Het is echt superhandig om in de hoogte te werken, in plaats van in de breedte.”

Ze zou in haar tuin in Molenschot best ruimte hebben voor een grotere moestuin, maar Suzanne wil niet meer zonder haar Tower Garden, die ze buiten én binnen kan gebruiken. “Ik vind het ideaal dat ik hem in de winter binnen kan zetten. De ledverlichting zorgt voor acht uur daglicht, waardoor je gewoon door kunt gaan met kweken. Ook hoef ik nooit onkruid te wieden of te spitten. Heerlijk toch?”

Hoe werkt verticaal moestuinieren?

Voor de Tower Garden heb je geen zand nodig, maar wel voedingsstoffen, die je aan het water toevoegt. “Je begint met het zaaien van zaadjes in kleine blokjes natuurlijk steenwol, zodat ze zonder aarde ontkiemen. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn, plant je ze in de groeiholtes van de toren, zodat de wortels aan de binnenkant van de toren hangen. Onder aan de toren is een waterreservoir en een pomp, die ervoor zorgt dat de wortels van de planten om het kwartier gedoucht worden”, legt Suzanne uit. “Je gebruikt minder water dan in een traditionele moestuin.”

Project van het hele gezin

Het hele gezin mag meedenken over wat er dit voorjaar in de Tower Garden komt. Nu zit er bleekselderij, snijbiet, rucola, andijvie, courgette, paprika en kruiden in. “Snijbiet bleek een onverwacht succes bij de kinderen. Net als rucola. Ze vinden het leuk om hun eigen eten te plukken. Ik verheug me er al op om deze zomer courgettes en paprika’s te oogsten, die we dan meteen op de bbq kunnen leggen.”

De smaak te pakken

In de Tower Garden is plaats voor twintig gewassen. Suzanne denkt eraan om hem te verhogen en ze heeft ook al een tweede besteld. “Ik heb de smaak te pakken! Het is magisch om groente en fruit zo snel te zien groeien. Vooral andijvie was een groot succes. In drie weken had ik een enorme krop. Je kunt alleen geen gewassen kweken die onder de grond groeien, zoals wortels of uien. Maar dat vind ik zelf niet zo erg.”

Experimenteren

Om vervelende beestjes, zoals slakken, af te schrikken, gebruikt ze een knoflookextract. Tot nu toe bleek dat effectief. “Verder ben ik bezig met het experiment ‘aardbeien’. Die beginnen nu goed te groeien. Ook heb ik net mijn pompprobleem opgelost. De pomp maakte nogal veel lawaai, dus ik heb een geluidsarme aangeschaft. Nu hoor je alleen wat water vallen en dat vind ik wel rustgevend. Voorlopig ga ik lekker door met experimenteren. Ik houd jullie op de hoogte!”

Heb je een vraag over de Tower Garden of verticaal moestuinieren? Stel je vraag aan Suzanne in de reacties onder dit bericht! En volg haar via Moestuinbysuus op Instagram. 

Lees meer..

Hotspots: 3 restaurants met eigen moestuin
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie
How-to-video: zo zaai je platte zaden

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Schrijf een reactie