Elke week deelt schrijfster Nikki Vrees haar moestuinbelevenissen met ons. Tuinieren is haar grote passie, inspiratiebron en uitlaatklep. Ze toverde haar eigen tegeltuin om tot groen paradijs en stapt bijna dagelijks op de fiets naar haar grote volkstuin met kas. In deze derde aflevering van haar moestuindagboek: stralende pompoenen en een regendans.

Maandag 6 augustus

Oranje reuzen en groene onderdeurtjes

De herfst is nog ver uit zicht, maar de pompoenen liggen al te stralen op het veld. Door de zomerhitte groeien ze als kool! Nadat ik eind april het stekje had uitgezet, leek de plant het eerst even zwaar te hebben. Hij zag er niet erg florissant uit. Gelukkig knapte hij gauw op en begon prachtig te bloeien. Na een maand of twee veroverde hij het hele veld en verstikte bijna de broccoli. Een aardige overbuurman leerde mij om aan de uiteindes de laatste knoppen eraf te snijden, dan stopt de desbetreffende ‘tak’ met groeien en kun je hem ‘knippen’ zoals je hem wilt hebben. Mijn broccoli haalde opgelucht adem en de pompoen had nu de mogelijkheid om al zijn aandacht te richten op het maken van vruchten. Inmiddels ligt het veld vol en vier ik feest. M’n lippen aflikkend denk ik aan de grote hoeveelheden pompoencake die ik ga maken. Of taartjes van bladerdeeg, gevuld met pompoen en kastanjes.

Terwijl de pompoenen zo hard groeien, gebeurt er vrij weinig bij de artisjok. Ik vraag me af of dat te wijten is aan de extreme temperaturen in combinatie met droogte of dat de grond ze niet kan geven waar ze naar verlangen. Ondanks de plens water en berg liefde die ze geregeld van me krijgen, zijn ze pas 13 centimeter hoog. Toen ik dit voorjaar een lijstje maakte met alle gewassen die ik wilde gaan verbouwen, was de artisjok niet bij me opgekomen. Dat is toch een wat stillere groente in Nederland. Maar toen een vriendin mij vroeg of ik wat artisjokzaad wilde hebben, waande ik mij direct in het verleden. In een flits zat ik weer aan de tuintafel bij mijn ouders, het was zondagmiddag en verlangend wachtten mijn zussen en ik op het lekkers dat ging komen: een gekookte artisjok, geserveerd op een bord met een verrukkelijke dipsaus erbij. Blaadje voor blaadje plukten we hem kaal en doopten we hem in de saus om vervolgens met onze tanden het zachte vlees van het blad te schrapen. Hoe groot de artisjok ook was, het was nooit genoeg. Ik wilde altijd meer en met dit zondagse feestmaal in gedachten knikte ik gretig ja tegen mijn vriendin. En nu staan ze hier en ziet het ernaar uit dat het feestmaal aan mijn neus voorbij gaat. De kans op een reusachtige groeispurt acht ik zeer klein, vanaf augustus zou de eerste oogst al klaar moeten zijn. Misschien kan ik pompoen in dipsaus dopen.

Zaterdag 28 juli

Regendans

Eindelijk! Na maanden van droogte heeft de hemel zijn sluizen weer open gezet en komt het met bakken naar beneden in Noord Holland. Uiteraard ging ik naar buiten om de regen aan te moedigen. Een ode aan de tuin, het bos en elke plant die dorst had.

Lees ook onze Moestuin Tag met Nikki, waarin ze haar beste tips, favorieten, successen en grootste moestuinblunder met ons deelt! En de tweede aflevering van haar Moestuindagboek: avonturen met komkommers en bessen.

Lees ook:

Zelf inmaken: augurk, komkommer en courgette
Moestuindagboek Nikki: avonturen met komkommers en bessen
Haricot Tarbais: 2 lekkere recepten

Schrijf een reactie