Elke week deelt schrijfster Nikki Vrees haar moestuinbelevenissen met ons. Tuinieren is haar grote passie, inspiratiebron en uitlaatklep. Ze toverde haar eigen tegeltuin om tot groen paradijs en stapt bijna dagelijks op de fiets naar haar grote volkstuin met kas. In deze tweede aflevering van haar moestuindagboek: avonturen met komkommers en bessen.

Donderdag 26 juli

Groene parels

Komkommers, elk jaar is het weer spannend: zijn ze gelukt of niet? Ik houd van lekkere, sappige en smaakvolle komkommers, maar die hebben wel liters water nodig tijdens hun groei. Wat niet zo gek is aangezien ze voor 90% uit water bestaan. Te weinig water resulteert in droge, vieze komkommers waar je mond van samentrekt. Ooit kocht ik er zo een bij een biologisch stalletje op een landelijke markt, maar bij thuiskomst kon ik deze miskoop zo de tuin in slingeren, terug de natuur in.
Dit jaar was het extra spannend, want nu ik een kas heb, kan ik ze minder in de gaten houden dan voorheen. De minimoestuin, waar ik eerst komkommers verbouwde, grenst namelijk aan het keukenraam waardoor ik er letterlijk met mijn neus bovenop zat. Maar nu moet ik naar de volkstuin en met deze extreme hitte begon ik hem aardig te knijpen. De gedachte aan smakeloze komkommers was ondragelijk, daarvoor vind ik ze veel te lekker! En zelf verbouwen is zoveel leuker (en goedkoper) dan kopen in de winkel. Maar gelukkig, de kop is eraf. De eerste komkommers liggen op het aanrecht en ze zijn groot, groen en verrukkelijk, het perfecte cadeautje van moeder natuur.

Zondag 29 juli

Bessen uit het buitenland

Het is zondagmiddag, de zon schijnt en ik ben op de volkstuin een grote hoeveelheid kruisbessen aan het oogsten. De enorme struik zit bomvol heerlijke bessen en ik voel me net een boer op het Franse platteland die in alle rust, omgeven door uitgestrekte weilanden, fruit plukt. In gedachten hoor ik een tractor vol balen stro aankomen, met een vrolijk grijnzend mannetje voorop. ‘Bonjour madame’, hij tilt z’n petje op terwijl hij naar me knikt. Ik zet mijn mand vol bessen neer en zwaai naar hem. ‘Bonjour monsieur’, roep ik in mijn allerbeste Frans.
Vrolijk geklets in de tuin naast mij brengt me terug in het hier en nu. De boer op tractor vervaagt, terwijl ik naar de twee Thaise dames kijk. Ik luister naar hun moedertaal terwijl ik een trosje met mooie, grote bessen pluk en in de verte doemen de eerste rijstvelden op. In Azië hebben ze vast en zeker ook bessen en terwijl de zonnestralen mijn huid verwarmen geniet ik volop van het kalme ritme van plukken en laten vallen waarbij er af en toe eentje in mijn mond verdwijnt.

Lees ook onze Moestuin Tag met Nikki, waarin ze haar beste tips, favorieten, successen en grootste moestuinblunder met ons deelt! En de eerste aflevering van haar Moestuindagboek: bladluis op het menu.

Lees ook:

Hotspot: Herberg Boschoord
How-to-video: sterke tomatenplant
In de moestuin van Kirsten Eckhart

BewarenBewaren

Schrijf een reactie