Ken je de leuke Miss Beanie al, ook wel bekend als zangeres en moestuinfanaat Jessica Koomen? Zij deelt in deze Moestuin Tag vandaag haar beste tips, favorieten, successen en grootste moestuinblunder met ons!

Even voorstellen:

“Hallo! Ik ben Jessica, 43 jaar, in het dagelijks leven zangeres en woonachtig in een mooi stukje Ede: tuindorp Kolkakker. Vijf jaar geleden ontdekte ik dat mijn chronische gewrichtsklachten verdwenen door het eten van het juiste gezonde voedsel. Hierdoor ben ik enorm enthousiast geworden over lekker én gezond eten, en ben ik fanatieker gaan moestuinieren. Onze achtertuin is in de loop der jaren steeds meer omgetoverd tot een moestuin. Van een betrekkelijk klein stukje (ongeveer 20m2) kunnen we heel veel eten: verschillende groenten, kruiden, fruit en eetbare planten. Ik hou van koken, recepten schrijven en van onze tuin. Dat giet ik in blogs en recepten op mijn foodie website missbeanie.nl en op m’n socials.”

Jouw tuin in 5 woorden:

“Therapie, fun, gezondheid, inspiratie, makkelijk.”

Eerste oogst:

“Elk jaar is mijn eerste oogst het wat onbekendere winterpostelein. Ik wiedde het altijd weg, maar het is dus een heerlijke en gezonde bladgroente die je vanaf februari al kunt oogsten.”

Favoriete oogst:

“Ik kan niet kiezen! Ik promoot in ieder geval naast groente en fruit het hebben van je eigen kruidentuin: bomvol flavor en nutrienten.”

Waarom word jij blij van moestuinieren?

“Het is bewezen dat het hebben van een moestuin bijdraagt aan het geluk van de mens. En dat snap ik helemaal. Ik word iedere keer zo intens gelukkig als ik het eetbare groen zie opkomen, als ik een gazpacho uit eigen tuin kan maken, een pesto van brandnetels serveer bij de borrel, of als we risotto eten met ‘huisgedroogde’ kruiden en eetbaar onkruid. Simpel, maar diep geluk noem ik het.”

Beste tip:

“Gooi de groene bladeren om je bloemkool niet weg: ze zijn súpergezond en je kunt er een heerlijk wokgerecht mee maken!”

Grootste moestuinblunder:

“Een vol zakje zaad uitstrooien in een heel klein riggeltje. En vervolgens de bietjes zien vechten voor een plekje om te kunnen groeien. En ook: me afvragen waarom de courgettes en andere groenten zo petieterig bleven. Bleek dat een alles begint bij een gezond bodemleven. Klinkt logisch! Maar daar stond ik toen dus nog niet bij stil.”

Grootste moestuinsucces:

“Ik zaaide aan het eind van september nog wat veldsla. Het kwam op toen de winter al bijna z’n intrede deed. Met kerst aten we verse veldsla uit de tuin en we hebben er tot en met maart van gegeten. Het bleef maar groeien!”

Wat is je favoriete en minst favoriete tuinklusje?

“Het zaaien op een zonnige dag aan het begin van het moestuinseizoen vind ik heerlijk. Uitzoeken wat ik dit jaar wil eten; ik kan het dan al bijna proeven. De tuin winterklaar maken vind ik echt minder leuk. Dat komt vooral omdat het betekent dat ik weer afscheid moet gaan nemen van een heerlijk moestuinseizoen.”

Favoriete moestuinrecept:

Knolselderijsteak met krokante salie: vegan & fun!”

Welk moestuinboek moet iedereen in zijn kast hebben

“’Overleven op je eigen km2′ van Dick en James Strawbridge. Zo leuk uitgelegd hoe deze mensen leven van hun eigen land. Vormgegeven met praktische tekeningen. Heel inspirerend om te lezen en enorm leerzaam! De boekjes van Bob Flowerdew (geweldige achternaam trouwens) ‘Composteren’ ben ik nu aan het lezen. Ik heb ook het boekje ‘Snoeien, leiden en aanbinden’ en ‘Combinatieteelt’. Heel makkelijk leesbaar, praktisch en onconventioneel hier en daar.”

Welke moestuinierders vind jij inspirerend?

Ik volg op Instagram vooral de moestuinierders die een missie hebben: hetgroenvanjeroen bijvoorbeeld. Hij heeft passie voor non-GMO voeding en het onderwijzen aan kids; heel mooi! Lekker rock & roll en enorm gepassioneerd. Mark van self_sufficient_me heeft leuke filmpjes op YouTube; heel praktisch ook. Hij richt zich niet alleen op gezonde voeding, maar ook op lifestyle en gezondheid. Erg mooi. En dat Aussie accent is natuurlijk heel charmant! Op Facebook volg ik Kruidengeheimen. Dat spinazie gezond is weten we inmiddels namelijk wel (blijven eten vooral!). Je vindt er mooie info over de positieve invloed van eetbare planten, kruiden, onkruiden en bomen op je gezondheid. Lekker out of the box: daar hou ik enorm van.”

Ik geef deze Moestuin Tag door aan:

Pytsje. Ik volg haar op IG: tuin_van_de_toekomst heet ze daar. Wat ik leuk vind is dat er een hele nieuwe generatie moestuinierders aan het opstaan is die zich bezighoudt met permacultuur. Het is niet meer voor de stoffige bejaarde moestuinders met geitenwollen sokken. 🙂 Pytsje gaat dit avontuur aan en dat vind ik superleuk, mooi en inspirerend om te volgen!”

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Binnenkort vind je op Oogstkoken.nl een heerlijk moestuinrecept van Miss Beanie! En natuurlijk de tweede Moestuin Tag met Pytsje. 

Schrijf een reactie