Het is volop pluk&proef-tijd in de moestuin. We zijn benieuwd wat Kirsten Eckhart en haar man Willem-Jan deze maand oogsten. Zij hebben een grote moestuin bij hun huis in de Beemster. Van de oogst kan iedereen meegenieten in hun ontbijt- en lunchrestaurant Gartine in Amsterdam, dat we eerder al noemden in onze hotspots.

Waar verheug je je het meest op?

FOTO: KAT DE BAERDEMARKER

“Op de oogst van de mooie tomatensoorten die we in mei hebben geplant. ‘Black Prince’ bijvoorbeeld is een klassieker die we nu voor het 14e jaar hebben. Toentertijd nog onbekend. Nu zie je hem vaker opduiken. ‘Yellow Pearshaped’ is een heel leuk klein tomaatje in de vorm van een peer. Ik heb hier altijd maar één of twee planten van die ik voor Willem en mij houd om in de kas van te snoepen. ‘Musk Zebra’ is groen met strepen. Een heel fijne tomaat om een mooie groene tomatensoep of saus mee te maken.

Ook verheug ik me ontzettend op de bonen, bijna allemaal historische boontjes, en onze nieuwe aardappelsoorten: ‘Fortyfold’, het oudste aardappelras uit Engeland met een wat nootachtige smaak. ‘La Bonnotte’, het duurste aardappeltje ter wereld, geteeld op een klein, ziltig stuk grond in Frankrijk. Ik kijk vooral uit naar ‘Sutton Formost’, de favoriete aardappel van schrijver Roald Dahl!”

Je laatste ontdekking?

FOTO: ANDREW MONTGOMERY

“Dit jaar hebben we voor het eerst quilquina staan, een keukenkruid uit Bolivia dat het midden houdt tussen koriander, rucola en wijnruit. Een heel fijn kruid, bovendien heeft mijn wijnruit de winter niet overleefd, dus ik ben er erg blij mee!”

Wat is je favoriete moestuinboek?

“Het Velt-boek, dat is voor mij echt het ultieme handboek.”

Lees meer over het ontbijt- en lunchrestaurant van Kirsten Eckhart op onze site en op hun eigen site.

Lees ook:

Radijs kweken en eten: 4 seizoenen lang
Hotspot: de Veldkeuken en historische moestuinen in Amelisweerd
Nieuwe groene hotspot: HOPP Amsterdam

FOTO: ANDREW MONTGOMERY

Schrijf een reactie