We hebben het beloofd: een moestuinrecept van Miss Beanie! Haar favoriete recept en door ons inmiddels getest en helemaal goedgekeurd. De knolselderijsteaks hebben een heerlijke diepe en kruidige smaak. En ze zijn ook nog snel en eenvoudig te bereiden.

Miss Beanie: “Ik werd geïnspireerd door twee ideeën. De hele knolselderij uit de oven van Jamie Oliver, en de bloemkoolsteaks van the Green Happiness: een flinke plak bloemkool, en die lekker kruiden en bakken als een steak. Het nadeel van een hele knol uit de oven is dat, als je plakken snijdt, je maar op een klein oppervlakte de kruiden proeft. En dat vind ik jammer, als kruidenverslaafde. Maar ik had nu eenmaal een halve knolselderij over. Dus daar wilde ik wat mee. En ik had nog niet eerder een knolselderijsteak voorbij zien komen, dus hoog tijd voor een fijn recept!”

Wat heb je nodig?

 • 1 knolselderij (maar een halve of gewoon wat je over hebt is ook prima!)
 • 3-4 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels citroensap
 • héle flinke snuf peper
 • snuf (keltisch zee)zout
 • 20 salieblaadjes per halve knolselderij (meer mag altijd, vers of gedroogd)

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Verwijder de buitenkant van de knolselderij met een dunschiller.
 3. Halveer de knolselderij en snij van de helften plakken van ca. 2 centimeter. Heb je een kleine knolselderij? Halveer hem dan vooral niet: het mogen best flinke plakken zijn.
 4. Hak de salieblaadjes grof en mix dit in een kommetje met de olie, citroensap, peper en zout. Let op: de peper is een belangrijk ingrediënt in dit recept. Niet te zuinig dus. #burnbabyburn
 5. Vet de onderkanten van de steak in met een beetje olijfolie en leg de plakken knolselderij op de bakplaat.
 6. Bedek de bovenkant van de plakken knolselderij met de saliemarinade. Hoe meer hoe beter!
 7. Bak de knolselderijsteaks gedurende ca. 25 minuten gaar.
 8. Iedere oven werkt anders dus check na 20 minuten de steak: beetgaar: we hebben een bite nodig! Proef desnoods een teststukje en bepaal hoelang de knolselderijsteak nog nodig heeft.

De knolselderijsteaks zijn zowel warm als koud lekker. Dankzij het roosteren ontstaat er een heerlijke diepe smaak en carameliseren de randen een beetje. Wie houdt daar niet van? De onmisbare toevoeging van heel veel kruiden maken van de knolselderij een prima smakelijke vleesvervanger. Zorg dus dat je echt veel peper en salie gebruikt als tegenhanger van de zoete smaak die knolselderij van nature heeft. Resultaat? Kruidig, vol van smaak en een fijne bite. Yumm!

Variatie: kruiden of borrelhapje

Je kunt natuurlijk altijd nog smaakmakers toevoegen! Denk aan gehakte knoflook, oregano of rozemarijn. Of voeg een beetje gerookte paprikapoeder toe. Ik ben fan van gerookte paprikapoeder! Wil je nog meer crunch van het saliekorstje? Voeg dan wat (glutenvrije) paneermeel toe en nog wat extra olie. Ik gebruik dat zelf nooit, maar hee: als je het toch in je keukenkast hebt staan…

Je kunt ook heerlijke borrelhapjes maken met precies dezelfde ingrediënten: snij in plaats van plakken dan blokjes van 2,5 cm. Marineer met dezelfde kruiden en houd dezelfde oventijd aan. Prikkertje erin en proosten maar!

Lees ook:

Moestuin Tag met blogger Miss Beanie
Radijsjes-avocadotoast
IJs met papaverzaad

Schrijf een reactie