De papaver lijkt zo’n kwetsbare plant met zijn delicate bloemen, maar hij is juist een taaie. De grote gekweekte exemplaren zijn echte blikvangers in de tuin. De bloemen van de papaver zijn niet eetbaar, maar de zaadjes wel. Een bijzondere smaakmaker in dit lekkere toetje: ijs met papaverzaad!

IJs met papaverzaad

Nagerecht voor 6-8 personen met een bereidingstijd van ± 15 minuten + invriezen 2-6 uur.

Ingrediënten papaverzaad

  • 100 g papaverzaad
  • 500 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
  • Snufje zout
  • 5 grote eidooiers
  • 250 g fijne tafelsuiker
  • Sap en rasp van 1 biologische citroen

Papaverzaadjes uit de taan zijn vaak milder van smaak dan maanzaad uit de winkel

Bereiding

  1. Doe de slagroom, de melk, het maanzaad en he zout in een steelpan en breng tegen de kook aan.
  2. Klop intussen met een mixer de eidooiers met 150 g suiker in ± 5 min. licht en romig.
  3. Neem de pan van het vuur en giet beetje bij beetje al kloppende de hete melk door het eimengsel.
  4. Giet weer terug in de pan en laat op zacht vuur al roerend binden tot een vla. Laat het mengsel niet koken.
  5. Neem van het vuur, voeg de helft van de sap en rasp van de citroen toe, laat helemaal afkoelen en vervolgens koud worden in de koelkast.
  6. Breng intussen de rest van de suiker met 75 ml water aan de kook.
  7. Doe er de rest van het citroensap en de rasp bij en kook in tot een siroop. Laat afkoelen.
  8. Draai vervolgens in een ijsmachine ijs van het maanzaadmengsel volgens de gebruiksaanwijzingen.
  9. Laat in de vriezer nog 2 uur helemaal bevriezen.
  10. Of schep het in een diepvriesdoos en laat het in ± 4 – 6 uur invriezen.
  11. Klop het ijs na 30 min. door en herhaal nog drie keer telkens na 30 min.
  12. Serveer met de citroensiroop.

Tekst en recept Dosia Brewer | Fotografie Rob van der Vet 

Lees ook..

Kappertjes van Oost-Indische kers
Preisoep met preikiemen

Schrijf een reactie