Wist je al dat de bloemen van courgettes en pompoenen ook heerlijk zijn? Vooral gevuld met lekkere ingrediënten als verse groenten en kruiden, zoals in dit ovenrecept van Miss Beanie. Zij grilde er ook nog wat zoete aardappel bij en serveerde de gevulde bloemen met een salade van courgettelinten. Kleurrijk en smaakvol!

Miss Beanie: “Dit gerecht past helemaal bij het motto: no waste. De courgette en pompoen worden gebruikt, maar de bloemen ook. Komkommerbloemen vind ik te klein, maar die zijn ook eetbaar. Daar kun je altijd nog je salade mee versieren. Probeer grote bloemen te plukken, dat vult makkelijker. En oogst ze in de bloei. Als ze uitgebloeid zijn, draaien de bladpunten in elkaar en dat is een heel gepruts om te vullen. Het kan overigens wel hoor, want je hebt ook niet altijd door wanneer de bloem nog niet is uitgebloeid. In dat geval heb je gewoon een gratis lesje training in geduld en fijne motoriek.”

Mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke staan op een steeltje en de vrouwelijke hebben een mooie ronde ‘bottom’. De natuur heeft humor.

Ingrediënten:

  • 6 bloemen van courgette en/of pompoen
  • 1 ui
  • 6 champignons
  • 1 paprika
  • 1 teentje knoflook
  • snuf zout en peper
  • 1 eetlepel oregano
  • hand pompoenpitten
  • 1 koffielepel edelgistvlokken (nutritional yeast)
  • olie om te bakken en te bestrijken
  • eventueel een beetje water

Bereiding:

  1. Was de bloemen voorzichtig; de bloemen zijn teer. Je hoeft de stamper niet te verwijderen.
  2. Hak de ui, champignons, knoflook en paprika fijn.
  3. Voeg wat olie toe in de wok/koekenpan en fruit op medium vuur de gehakte groente, samen met de oregano, snuf peper en zout.
  4. Hak de pompoenpitten grof.
  5. Na circa 5 minuten is je groentemix beetgaar.
  6. Voeg de edelgistvlokken en pompoenpitten toe en eventueel een eetlepel water; de vulling mag een beetje plakkerig zijn.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  8. Vul de bloemen met een koffielepel en druk voorzichtig aan met je vinger.
  9. Leg een bakvel op de ovenplaat, leg de gevulde courgettebloemen erop en bestrijk voorzichtig met een beetje olie.
  10. Na 15 minuten zijn je gevulde bloemen klaar.
  11. De gevulde courgette/pompoenbloemen zijn zowel koud als warm heerlijk. Serveer ze bij de borrel als hartige snack of als bijgerecht bij een lekkere zomerse salade. Feestje op je bord!
gevulde bloemen
Een heerlijk licht en vegan lunchgerecht. Maar de bloemen kun je ook als voorgerecht serveren of als snack bij de borrel!

Vrouwelijke en mannelijke bloemen

De bloemen op het steeltje zijn de mannelijke bloemen en uit de verdikking onder de vrouwelijke bloemen groeit de uiteindelijke vrucht. Valt de vrucht er al voortijdig af? Dan is de bloem hoogstwaarschijnlijk niet bevrucht. Je kunt de natuur een beetje helpen door met een kwastje wat stuifmeel van de mannelijke bloemen op de stamper van de vrouwelijke te strijken. Moestuingynaecoloog!

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Moestuindagboek Nikki: stralende pompoenen en een regendans
Zelf inmaken: augurk, komkommer en courgette
How-to-video: gerecyclede fles als plantenoppas

Schrijf een reactie