De laatste groene courgettes kunnen we nog uit onze moestuin plukken. Hier vind je een lekker recept voor courgettesoep die in een handomdraai gemaakt is.

Wist je dat courgettesoep heerlijk smaakt als je de courgette eerst roostert? En al helemaal als je de soep vervolgens op smaak brengt met witte wijn, slagroom, en frisse citroen-dille olie….

Geroosterde-courgettesoep met citroen-dille olie

Voorgerecht voor 4 personen
± 15 min. + oventijd ± 1 uur

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • zout en versgemalen peper

Voor de citroen-dille olie

  • 1 biologische citroen, sap en rasp
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 100 ml olijfolie

Extra nodig

Rucola, om te garneren
Eetbare bloemen, om te garneren

courgettesoep

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Smeer de courgette in met wat olijfolie, leg op een bakplaat en bak in het midden van de oven in ± 1 uur gaar.
  3. Snipper intussen de sjalot en hak de knoflook fijn.
  4. Verhit de rest van de olie in een soeppan en bak de sjalot ± 4 min. op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Neem van het vuur en houd apart.
  5. Rasp de schil van de helft van de citroen en pers de vrucht uit.
  6. Meng de rasp met de dille en olijfolie. Bewaar het sap.
  7. Neem de courgette uit de oven en laat iets afkoelen.
  8. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in stukken.
  9. Doe het vruchtvlees in de pan bij het sjalot- knoflookmengsel.
  10. Voeg de groentebouillon, witte wijn en slagroom toe. Laat even doorwarmen.
  11. Pureer de soep en breng op smaak met citroensap en zout en peper naar smaak.
  12. Giet er wat citroen-dille olie over en versier met rucola en eetbare bloemen.

TEKST EN FOTOGRAFIE: TAVERNE AGENCY/OUR NORDIC ADVENTURES/LINE DAMMEN & VERONIKA MOEN

Schrijf een reactie