Je mag redacteur Laura best wakker maken voor deze lekkere stoofpeertjestaart. “Ome Wim, de oom van mijn vader, heeft een oude perenboom in zijn tuin staan waarvan we elk jaar weer de lekkerste stoofpeertjes mogen komen plukken. Honderd procent biologisch, net als alle andere groente en fruit uit zijn tuin. Van de oogst maak ik deze fantastische stoofpeertjestaart. Het geheim van de goddelijke smaak: je stooft de peertjes in amaretto, met steranijs en een kaneelpijpje.”

Onweerstaanbare wintertaart

Voor één taart is de bereidingstijd ± 1,5 uur + rusten ± 1 uur + oventijd ± 40 minuten.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 150 g zachte roomboter

Voor de stoofpeertjes

  • 10 mooie stoofpeertjes
  • 100 ml water
  • 100 ml amaretto
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 2 stukjes steranijs
  • 1 kaneelpijpje

Voor de vulling stoofpeertjestaart

  • 50 g amandelen
  • 200 g amandelspijs
  • 250 g witte chocolade
  • 150 g mascarpone
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 2 eieren, losgeklopt

Voor de roosjes

  • 250 g marsepein
  • Poedersuiker om te bestuiven
  • Eiwit

Voor de karamelsaus

  • 300 g rietsuiker
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 75 g roomboter
  • 350 ml slagroom

Bereiding

Het deeg

  1. Begin met het deeg. Zeef het bakmeel en doe het samen met de beide suikers en het zout in een kom.
  2. Smelt de boter in een pannetje en giet de gesmolten boter bij het meelmengsel.
  3. Kneed het door tot er een mooi samenhangend deeg ontstaat.
  4. Rol het deeg tot een grote bal, wikkel deze in plasticfolie en laat het deeg minstens een uur tot rust komen in de koelkast.
  5. Bestuif een werkblad met bloem en rol driekwart van het deeg uit tot een ronde lap. Bewaar de rest van het deeg.
  6. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Als je het bakpapier wat kreukt, is het later makkelijker van de taart te verwijderen.
  7. Leg de ronde deeglap in de taartvorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Leg hierover weer een laag bakpapier en vul dan de vorm tot de rand toe af met droge bonen of keramische bakbonen. Dit voorkomt dat de randen van de taart instorten tijdens het bakken.
  8. Bak de taartbodem 20 minuten op 200 °C in de oven. Haal na 10 minuten de bakbonen en het bakpapier weg om de taart vervolgens nog tien minuten door te laten bakken.

De stoofpeertjes

  1.  Schil de peertjes met een dunschiller, maar laat de steeltjes eraan zitten.
  2. Doe het water samen met de amaretto, de suiker en de specerijen in een pan en zet de peertjes er met de steeltjes naar boven in. Doe het deksel op de pan en stoof de peertjes in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Laat ze afkoelen en uitlekken op een rooster.
  4. Gooi het kookvocht niet weg; dit is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld om een lekker zoet brood mee te bakken. Het vocht kan ook worden ingekookt tot een lekkere dikke saus voor bij een taart of toetje.

De vulling

  1. Maal de amandelen samen met de spijs in een keukenmachine fijn en verdeel dit mengsel over de taartbodem.
  2. Smelt de chocolade au bain-marie (boven een pan heet water) en roer hier de mascarpone en de suiker doorheen.
  3. Laat het mengsel afkoelen en klop er daarna de eieren doorheen. Verdeel het mengsel over de amandelspijs en zet hier de uitgelekte stoofpeertjes bovenop. Verkruimel het laatste beetje korstdeeg over de peertjes en zet de vorm in het midden van de oven.
  4. Bak de taart in 20 minuten goudbruin en gaar. Even laten afkoelen op een taartrooster en dan versieren met marsepeinen roosjes.

De roosjes

  1. Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol de marsepein heel dun uit met een deegroller. Snijd een smal reepje van ongeveer 1 cm lang en rol dit op. Zo creëert u het hart van de roos.
  2. Snijd dan nog wat mooie blaadjes uit, die u met wat eiwit voorzichtig tegen het hart van het roosje aanplakt, totdat er een mooie rozenvorm ontstaat. Pas op: bewaar de roosjes niet in de koelkast, dan worden ze zacht.

De karamelsaus 

  1. Doe de suiker met de boter en het zout in een pan, breng het geheel al roerend aan de kook en laat het even lekker doorpruttelen, tot de saus mooi diepbruin van kleur wordt.
  2. Roer dan de room erdoorheen en haal de pan van het vuur.
  3. Giet de saus in een mooi kannetje en serveer bij de taart.

Fotografie, styling, receptuur en bereiding Floor van Dinteren

Lees ook:

Rijkgevulde bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt
Gezonde pompoensmoothiebowl van Miss Beanie
Romige ontbijtpudding met bieten en chiazaad van Miss Beanie

Reacties gesloten