Miss Beanie doet het graag: groente verwerken in een ontbijtje. Zo ook in deze romige ontbijtpudding met chiazaad en bieten. Niet alleen erg lekker, maar zo krijg je aan het begin van je dag ook meteen een heleboel vitamines en mineralen binnen! 

De gezondheidsvoordelen van bieten

Bietjes kunnen zorgen voor een vermindering in de insulineafgifte, verlagen de bloeddruk, gaan ontstekingen tegen, beschermen je tegen hart- en vaatziektes en hebben een positieve invloed op de doorbloeding van je hersenen. Het Moermandieet (kankerpatiënten volgen dit dieet onder andere) schrijft voor om iedere dag rauwe bietensap te drinken vanwege de gezondheidsvoordelen van deze rode rakker. Je kunt bieten zowel rauw als gekookt (of geroosterd) eten. Rauw biedt nog iets meer gezondheidsvoordelen. Dus als je lef hebt probeer je dit recept ook een keertje met rauwe biet!

Bieten verbouwen

Miss Beanie: ”Bietjes verbouwen is echt leuk! Ik pluk tijdens de groei zo hier en daar een bietenblad van de biet (niet teveel want de biet heeft het blad nodig voor z’n groei & voeding!) en verwerk dat in mijn salade. En na het oogsten hoef je de bladeren dus sowieso niet weg te gooien: je kunt ze verwerken in de salade, en de grotere bladeren kan je bijvoorbeeld juicen, in de soep verwerken of lekker wokken. De bieten blijven na het oogsten lang goed als je ze inkuilt. Hoe leuk is het om bieten van eigen oogst maandenlang te kunnen bewaren!”

bieten

Ingrediënten en benodigdheden:

Voor 2 porties

    • Staafmixer of blender
    • Citruspers
    • 2 middelgrote gekookte bieten
    • 200 ml kokosmelk *)
    • 1/2 (bio)citroen
    • 30 gram chiazaad
    • 1 eetlepel geraspte gember
    • 1 banaan of 2 medjouldadels

*) Geen fan van kokos? Je kunt ook havermelk of amandelmelk gebruiken, of een andere plantaardige melk naar keuze!

Aan de slag:

  1. Pureer de bieten samen met de banaan of de dadels.
  2. Pers de citroen uit en rasp een deel van de schil, bewaar de andere helft om evt. bij te smaken.
  3. Rasp de gemberwortel (je hoeft de gemberwortel niet te schillen).
  4. Meng alle ingrediënten goed door elkaar, voorkom klonteren van het chiazaad en laat 2 uur wellen of: maak je ontbijt de avond van tevoren al klaar!
  5. Bewaar in de koelkast.
  6. Haal de pudding tijdig uit de koelkast om op temperatuur te laten komen en roer nog een keer goed door (of warm ‘m op: ook heerlijk!).
  7. Proef de pudding: proef je voldoende zuur als tegenhanger van de bietjes? Voeg anders nog wat citroensap en/of citroenrasp toe. Behoefte aan meer zoet? Voeg wat ander (zoet) fruit toe als topping of roer 4 druppels stevia door de chiapudding.
  8. Als de pudding te compact is; voeg dan nog wat kokosmelk toe.
  9. Heb je nog een frisje nodig én heb je de beschikking over verse munt: hak er een paar blaadjes doorheen. Yummy.

Meer Miss Beanie?

Kijk dan op haar website, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Gefermenteerde appelschijfjes van Miss Beanie
Appelchips uit de oven
Appeldessert met kaneel en kokos
Moestuin Tag met blogger Miss Beanie

Schrijf een reactie