Een van onze favoriete plekjes is landgoed Amelisweerd, niet ver van de Utrechtse Domtoren. Hier kun je volop genieten van oogst uit de historische moestuinen. Je kunt er producten kopen, kookworkshops volgen en neerstrijken bij de Veldkeuken, waar ze heerlijke gerechten bereiden van de oogst.

Eten bij de Veldkeuken

De Veldkeuken serveert ontbijt, lunch en diner in het voormalige koetshuis. De ruimte ademt een fijne sfeer met de meterslange houten banken met schapenvachten en de oorspronkelijke stenen vloer. Vanaf je tafel kijk je zo de open keuken in waar de mooie gerechten worden gemaakt. Of het nu om soep met brood (desembrood uit eigen bakkerij), salade of taart gaat, ze zijn homemade van biologische streekproducten. De Veldkeuken is een echt groenterestaurant waar ze koken en bakken met bijzondere ingrediënten. Ze werken nauw samen met de twee tuinderijen op het landgoed en leveranciers uit de buurt. Bij mooi weer zit je goed op het terras aan het water. Kijk voor meer informatie op de website van de Veldkeuken.

Broodwinkel in het restaurant / landgoedcafé

Op woensdag, vrijdag en zaterdag ligt de voormalige paardenruif vol met vers gebakken brood uit eigen bakkerij. Er zijn wel 15 tot 20 soorten brood! Op dinsdag, donderdag en zondag is het assortiment kleiner. Ook de taarten van de Veldkeuken worden in deze bakkerij gemaakt. Door de glazen pui kijk je direct de bakkers op de vingers.

Historische moestuin

Op Nieuw-Amelisweerd ligt tuinderij de Volle Grond beschut achter de historische muur die begroeid is met leifruit. Eén keer per week worden de groentepakketten gevuld met de verse, biologische oogst.  De tuin is eigenlijk niet open voor publiek, maar als geïnteresseerden bij het hek staan, worden ze liefdevol ontvangen. Op aanvraag zijn allerlei activiteiten mogelijk zoals een rondleiding, kookworkshop, picknick of feestje. Meer weten? Kijk op tuinderijdevollegrond.nl.

Tuinderij Amelis’Hof

Na een dag Amelisweerd naar huis met een gevulde tas verse groenten en zelf geplukt boeket? Dat kan bij tuinderij Amelis’Hof op Oud-Amelisweerd. Althans, op woensdag en zaterdag want dan is de kleine winkel open en kun je met een snoeischaartje de tuin in. Maar ook zonder schaar is het een genot om er rond te lopen. In de grote, oude kas hangen nog wat bonen en op verzoek van de Portugese kok van de Veldkeuken heeft Amelis’Hof allerlei soorten pepers gezaaid. Achter de zwarte schuur staat een robuuste buitenkeuken met pizzaoven, waar geregeld kookworkshops worden gegeven. Tuinwinkel en pluktuin zijn van mei tot november open op woensdag (13.00 – 17.00 uur) en zaterdag (10.00 -15.00 uur), amelishof.nl.

Lees ook:

Nieuwe groene hotspot: HOPP Amsterdam
Moestuin Tag met permacultuurfan Pytsje

Schrijf een reactie