De papaver lijkt zo’n kwetsbare plant met zijn delicate bloemen, maar hij is juist een taaie. In het wild komt hij vooral voor op arme grond en braakliggende landjes. De grote gekweekte exemplaren zijn echte blikvangers in de tuin. De bloemen van de papaver zijn niet eetbaar, maar het (maan)zaad wel. Een bijzondere smaakmaker in bijvoorbeeld ijs of deze spiraalkoekjes.

Originele en verslavende koekjes

Voor ± 20 spiraalkoekjes.
De bereidingstijd is ± 30 min. + rusttijd van 1½ uur + oventijd 10-15 min.

spiraalkoekjes

Ingrediënten

  • 50 g papaverzaad
  • 180 g bloem
  • 70 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 100 g koude boter, in stukjes
  • 1 ei, gesplitst
  • Rasp van ½ citroen
  • 1 tl citroensap
  • 1 el honing

Bereiding

  1. Meng de bloem, suiker, het bakpoeder en het zout in een kom.
  2. Doe er de boter, de eidooier en de citroenrasp bij.
  3. Wrijf tussen de toppen van je vingers tot een kruimelige massa.
  4. Doe er het citroensap bij en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  5. Voeg eventueel wat water toe als het deeg nog te droog is.
  6. Druk de deegbal plat, wikkel in huishoudfolie en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast.
  7. Rol het deeg uit tot een dunne, rechthoekige lap van ± ¼ cm.
  8. Vijzel of maal het zaad zo fijn mogelijk en meng met de honing tot een zo glad mogelijke pasta.
  9. Bestrijk het deeg met het sesammengsel en rol vanuit de lange kant op.
  10. Laat in de koelkast ± 30 min. koud worden en opstijven.
  11. Verwarm de oven voor op 180 °C.  Snijd dunne plakjes van ± ¼ cm van de rol. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
  12. Bak de koekjes in het midden van de oven in 10-15 min. lichtbruin en gaar.
  13. Neem uit de oven en laat afkoelen op de bakplaat.

Recept en tekst Dosia Brewer | Fotografie Rob van der Vet 

Meer lezen

IJs met papaverzaad
Appelchips uit de oven
Kruisbessenpie met rode bessen

Reacties gesloten