“Met deze savooiekool-zalmpakketjes met Olde Remeker-kaas ben je weliswaar even bezig, maar het resultaat is er ook naar”, belooft culinair redacteur Dosia Brewer. “De kool staat prachtig op tafel en bij het opensnijden zie je alle mooie laagjes tevoorschijn komen. Ook wat smaak betreft heb je eer van je werk. De zachte zalm, frisse dille en de pittige kaas vormen een perfecte combinatie.”


Savooiekool-zalmpakketjes met Olde Remeker-kaas

Hoofdgerecht voor 4-6 personen. De bereidingstijd is in totaal 70 min. waarvan 35 minuten oventijd is.

Ingrediënten

  • 1 grote savooiekool
  • 1 bosje dille
  • 150 gram Olde Remeker-kaas
  • 1 sjalotje
  • 750 g zalmfilet
  • 1 oude witte boterham (zonder korst) in stukken
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • ± 500 ml kippenbouillon
  • 100 g boter, gesmolten

Bereiding

  1. Breng in een grote pan ruim gezouten water aan de kook.
  2. Verwijder de buitenste, lelijke bladen van de kool en kook hem in zijn geheel ± 10 min. in het zoute water.
  3. Neem de kool uit de pan en spoel hem af onder de koude kraan. Laat uitdruipen en dep droog.
  4. Leg de kool op een schone kaasdoek of dunne theedoek. Trek de bladeren voorzichtig naar buiten, maar zorg dat ze blijven vastzitten.
  5. Snijd de middelste dichte bol met blaadjes eruit.
  6. Snijd de dikste nerven uit de koolbladeren.
  7. Hak de dille grof en houd wat apart om te garneren.
  8. Rasp 100 g van de Olde Remeker-kaas
  9. Snipper het sjalotje en pureer met 375 g zalm, 50 g geraspte kaas en het brood.
  10. Breng op smaak met zout en peper.
  11. Vorm er een bolletje van en leg dit in het midden van de kool.
  12. Bestrooi met wat dille en bedek met een laagje koolblad.
  13. Snijd de rest van de zalm in dunne plakjes en bedek het koollaagje hiermee.
  14. Bestrooi met zout, peper, kaas en dille en klap weer een laagje kool terug eroverheen.
  15. Ga zo door totdat de zalm op is en de koolbladeren allemaal zijn teruggevouwen; de laatste laag moet kool zijn.
  16. Knoop de doek dicht en stoom de kool in een grote pan met een laag kippenbouillon of water in 25 tot 35 min. gaar.
  17. Neem uit de pan, laat even uitlekken en verwijder de doek.
  18. Meng de rest van de dille met de laatste boter en breng op smaak met zout en peper.
  19. Snijd de kool in punten en serveer met de dillesaus.

savooiekool

Lees ook…

Preitaart met geitenkaas
Aardappeltartiflette met Messekleverkaas

Tekst en receptuur Dosia Brewer  | Fotografie Eric van Lokven  | Styling Cyn Fernandus

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Schrijf een reactie