Wij zijn gek op radijsjes. Ze zijn makkelijk te kweken, lekker als pittige middagsnack en in een salade. Alleen jammer dat het al weer gedaan is met deze typische voorjaarsgroente. Hoewel… goed nieuws van Peter Bauwens van kwekerij De Nieuwe Tuin: “Je kunt radijs het hele jaar door eten, naast de lenteknolletjes zijn er zomer-, herfst- én winterradijzen. Die laatste kun je tot begin augustus zaaien. Na een paar weken wordt het koeler, maar dat vinden ze uitstekend.”

Radijs is er in allerlei vorm- en kleurvariaties, alleen de smaak blijft hetzelfde: fris en pittig. Lenteradijs is over het algemeen klein, rond en kleurrijk aan de buitenkant, van wit tot paars, herfstradijs is groot en de fantastische kleurschakeringen zie je pas als je de knollen doorsnijdt.

Peter Bauwens: “Ik houd van herfstradijs, omdat je die nauwelijks in winkels kunt vinden. Bovendien verleiden ze je met al hun kleuren om meer groenten te eten. Met kerst kun je nog een prachtige salade met radijs serveren.”

Radijs op de tuindagen van Hex

Tijdens de tuindagen van Hex in België op 8 en 9 september laat kwekerij De Nieuwe Tuin de diversiteit in uiterlijk en culinair gebruik van herfst- en winterradijs zien. “Want”, zegt Peter, “niet alleen de knolletjes zijn eetbaar, ook de kiemen, bloemen, knoppen en peulen.”

Radijszaadjes kopen?

Kijk op denieuwetuin.be voor zaad van bijzondere radijssoorten.

Lees ook:

Weiland-shake met spinazie
Verse kruiden drogen op 3 manieren
Kweek je eigen avocadoplant

BewarenBewaren

Schrijf een reactie