Deze preitaart is favoriet bij redacteur Willemijn: “Ten eerste omdat ik enorm hou van bladerdeeg als jas om allerlei heerlijkheden heen. Die knisperlaagjes en de roombotersmaak, heerlijk! Ten tweede omdat ik door dit recept prei ben gaan waarderen. Door de preistukken rechtop te zetten, krijgt de taart ook nog eens zijn eigenwijze uiterlijk. Dat maakt hem in alle opzichten tot een traktatie.” Ga jij hem zelf proberen?

Preitaart met geitenkaas

Deze overheerlijke preitaart is een hoofdgerecht voor vier personen, maar is ook geschikt voor een voorgerecht voor zes personen. De taart maak je al in ongeveer 15 minuten met een oventijd van 40 minuten.

Ingrediënten

  • 650 g prei
  • 7 plakjes (roomboter) diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 4 takjes tijm
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • 125 g zachte geitenkaas

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap die groot genoeg is om de taartvorm met losse bodem (± 22 cm Ø) mee te bekleden.
  3. Druk het deeg in de vorm en snijd het overhangende deeg weg.
  4. Prik de bodem in met een vork.
  5. Maak de prei schoon en snijd in stukjes van 3 cm.
  6. Klop de eieren los met de slagroom, voeg de blaadjes van de helft van de tijm toe en breng op smaak met peper en zout.
  7. Zet de stukjes prei rechtop in de vorm en giet er voorzichtig het slagroommengsel tussen.
  8. Brokkel er de geitenkaas over.
  9. Bak de taart 35 tot 40 min. in het midden van de oven.
  10. Bedek halverwege de baktijd de bovenkant losjes met aluminiumfolie, zodat de prei mooi groen blijft.
  11. Bestrooi met wat extra versgemalen peper en de rest van de tijm, en serveer met een frisse salade.

TIP: De frisse, volle smaak en de lekkere crunch van prei komen het best tot hun recht als je de prei niet te lang kookt of bakt.

Fotografie Rob van der Vet | Receptuur Dosia Brewer | Styling Paula Schouten, YvonneJimmink

Lees ook…

Savooiekool-zalmpakketjes met Olde Remeker-kaas
IJs met papaverzaad
Aardappeltartiflette met Messekleverkaas

Schrijf een reactie